Са 1. седнице Општинског већа

 

Новоизабрано Општинско веће , у коме су Весна Ђурић, Миленко Ордагић, Драган Тодоровић, Дејан Тимотијевић, Недeљко Ракић, Иван Милекић, Драгић Глишић, одржало је своју прву седницу са врло обимним дневним редом. Новоизабране већнике поздравила је и пожелела  успешан рад председница општине Весна Ђурић.

Весна Ђурић, председница Општине Бајина Башта
Весна Ђурић

Једна од тачки дневног реда односила се на захтев  верских заједница  да им се доделе средства из општинског буџета за 2022.година која су им потребна за реновирање храмова Српске православне цркве. Цркви Свети Сава  из Бајине Баште опредељено је 4 милиона динара. Црквене општине Рогачица и Дуб добиле су по 500 хиљада динара.

На  седници је усвојен извештај о коришћењу буџетских средстава  за заштиту животне средине у 2021, години. Именована је Комисија за  реализацију мера  енергетске санације стамбених зграда,  породичних кућа и станова  у општини Бајина Башта за 2022. годину. Њу чине Милош Јелисавчић, председник, и чланови  Милан Злопорубовић, Драгана Ивановић, Ана Илијашевић, Владе Матић и Драгана Петровић. Уједно је донета Одлука о расписивању јавног позива за избор директних корисника за спровођење  мера енергетске  санације  стамбених  објеката.

– Овај пут  усвојили смо Одлуку о закључивању споразума о уступању  обављања комуналних делатности . Предмет Одлуке је  уређење  међусобних односа, права и обавеза  у вези  са начином  обављања  појединих комуналних делатности у циљу развоја квалитета комуналних услуга, боље организације  и ефикасности њиховог вршења, просторног  комуналног уређења и унапређења  туристичко –пословне  понуде  на територији града Ужица и општине Бајина Башта. То ће створити могућност уступања бављења појединих  комуналних послова  на територији друге  локалне самоуправе . Реч је о управљању комуналним отпадом, одржавању чистоће на површинама јавне намене и одржавању улица и путева – каже председница општине  Весна Ђурић.

Месној заједници Пилица дата је сагласност за издавање у закуп дела Дома у том месту.Усвојен је предлог програма одржавања комуналне  инфраструктуре у текућој години, планови  инспекцијских надзора , измене и допуне Правилника о нормативима и стандардима  у пружању  услуга социјалне заштите,  утврђивање  економске цене за социјално-терапијске  и социјално – едукативне услуге. Усвојена је Одлука о завршном рачуну  буџета општине Бајина Башта за 2021. годину, Извештај о коришћењу средстава  буџетског фонда за заштиту животне средине  општине Бајина Башта за 2021. годину, (похваљена је Драгана Ивановић),  Програм одржавања комуналне инфраструктуре и нацрт измена Плана  јавних инвестиција за текућу годину који је упућен на јавну расправу.

РАЗРЕШЕЊА И ИМЕНОВАЊА

Веће је констатовало да је престала  дужност  председника  Надзорног одбора  Милошу Дамљановићу у Установи Култура  јер му је потврђен мандат одборника Скупштине општине. За председника тог органа  именован је.Драган Стефановић. Разрешенa је дужности  председника Надзорног одбора у Туристичкој организацији Тара-Дрина  Оливера Милановић на лични захтев. Уместо ње именован је Недељко Стаменић. Драган Тодоровић  разрешен је дужности  члана Управног одбора  у Туристичкој  организацији Тара-Дрина због избора за члана Општинског већа. На његово место именован је Стефан Јовановић. Због истека мандата разрешен је Иван Марковић  дужности члана  Скупштине  Регионалне развојне агенције  Златибор Ужице.  На то место именован је Милош Јелисавчић. Разрешени су дужности заменика команданта  и  чланова  Општинског штаба  за ванредне ситуације  општине Бајина Башта  Радомир Филиповић,  др Душица Јовановић, Дејан Млађеновић, Миленко Ордагић. На њихова места именовани су Миленко Ордагић,  др Лидија Шарац, и Милан Ђурић. Ова разрешења и именовања  разматраће се и усвајати на наредној седници Скупштине општине.

ОПЕТ О СПОМЕНИЦИМА СА ТРГА

При разматрању  нацрта измене  Плана јавних инвестиција, кога је поднела Милица Додић, говорило се и о преосталим радовима на Тргу Душана Јерковића.  Недељко Ракић се заложио да се на Трг врати партизански споменик  погинулим борцима и жртвама  фашистичког терора ,а да се споменик Душану Јерковићу постави на Боровом брду где је основана Прва партизанска рачанска чета чији је командир био народни херој Душан Jерковић. Председница општине  Весна Ђурић се сложила са тим и нагласила да ће се коначна одлука донети после консултација са Народним музејом Ужице и Заводом за заштиту споменика из Краљева.

ЗАДУЖЕЊА ВЕЋНИКА

Пред почетак седнице подељена су решења  којима су утврђена  ресорна задужења чланова Општинског већа.  Драган Тодоровић  ће се бринути о  инфраструктури и месним заједницама, Драгић Глишић о привреди, Недељко Ракић о инвестицијама,Иван Милекић о туризму и угоститељству, Дејан Тимотијевић о спорту, омладини и невладиним организацијама.

Текст и фото: М.Андрић

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *