Пилица – ОДРЖАН ЈУБИЛАРНИ „ДАН МАЛИНЕ“

Произвођачи најквалитетније малинеПроизвођачи најквалитетније малинеПроизвођачи најквалитетније малине

У организацији Удружења „Малина“, из Бајине Баште, кога чине произвођачи малине и јагодичастог воћа, а под покровитељством општине ,у Пилици је 17. јула по десети пут одржана манифестација “Дан Малине“. Уз домаће малинаре, учешће су узели и представници  општина  Ариље, Нова Варош, Ивањица,  Косјерић, Пријепоље, Горњи Милановац и Града Ужице. Ову јединствену манифестацију у Златиборском округу отворио је председник Удружења „Малина“ Радомир Гавриловић, председник Месне заједнице Пилица. Поздравну реч упутио је и  Милан Ђукић, председник  Савеза „ Српска малина“.

Најбољи берачи малине
Најбољи берачи малине
Добитници признања
Добитници признања

 

КУД Јелек

КУД ЈелекНајпре је сплет игара одиграо КУД Јелек из Бајине Баште. Потом је почело такмичење за назив најбољег берача малине у малињаку Радана  Драгојловића из Љештанског у засеоку Шапари. На спортском терену у Пилици игран је турнир у малом фудбалу , а у школском дворишту  такмичили су се љубитељи припремања јела у котлићима.  У 16 часова  надметале су се мушке и женске изворне певачке групе у певању на бас.  У мушкој конкуренцији своје умеће приказале су групе  Весели другари из Дуба, Драгачевски вез из Лучана, Бећари, Славуј, Дукат из Севојна, Сложна браћа из Рогачице,  Буковички јарани из Ивањице, Луновачка моба из Луновог Села,  Кадињача из Буара и Делије са Поникава. Ван конкуренције наступила је група домаћина Бисери Ђетиње. У женској конкуренцији  учешће су узеле групе Треће доба из Косјерића, Драгачевски вез из Лучана, Звуци Кадињаче из Заглавка и Јакљанке.

У 17 часова у школи је одржана презентација холандских сорти малине, а у 18 часова на позорници постављеној у школском дворишту проглашени су најуспешнији на 10.„Дану малине“. Пехаре и дипломе уручио је заменик председника општине Миленко Ордагић.
За најбољи малињак проглашен је онај у власништву Радана Драгојловића из Љештанског. Назив најбољег берача малине припао је  Марији Ђорђевић из Трговишта која је ове сезоне малину брала у домаћинству Велибора Ђокића из Пилице.Она у просеку дневно може да набере око 90 килограма. Друго место припал0 је Бранку Чугуровићу из Костојевића. Он у просеку убере дневно око 85 килограма. Трећи јер Радомир Васиљевић из Перућца који убере око 80 килограма..

-Две године сам ишла у бербу малине у Ариљу, ове године сам у домаћинству Ћокић. Имала сам 30 радних дана. Дневница ми је била 5.000  динара. Имала сам смештај и храну на терет домаћина – каже Марија Ђорђевић.

Најквалитетнију малину имали су Владан Радовановић из Пилице, Латинка Ћосић из Заглавка и Невена Маџаревић из Пилице. Најбољи малињак је Радана Драгојловића из Љештанског. Најперспективнији малинар је Немања Марковић из Пилице.

У кувању јела у котлићу победила је Маја Јовановић, друга је Драгана Божић, трећи Марко Гавриловић. Најмлађа  у овој конкуренцији била је 5-годишња Андријана Вукосављевић из Пилице.

КАДИЊАЧА НАЈБОЉЕ ПЕВАЛА

Звуци Кадињаче
Звуци Кадињаче
Сложна браћа
Најмлађи кувар
Најмлађи кувар

У мушкој конкуренцији  у такмичењу  изворних певачких група победила је  Кадињача из Буара испред Сложне браће из Рогачице и Луновачке мобе из Луновог Села. У женској конкуренцији прва је група Звуци Кадињаче из Заглавка. Следе Драгачевски вез из Лучана и Јакљанке.

ТРИЈУМФ АШ РОГИЋ

Финалисти фудбалског турнира
Финалисти фудбалског турнира

Турнир у малом фудбалу окупио је пет екипа из Пилице, Костојевића, Косјерића, Волујца и Љубовије. Прво место припало је екипи Ауто школе Рогић из Пилице. Она је у финалу савладала са 3:0 екипу Костојевића. Треће место заузела је екипа Љубовије.

УКЉУЧИЋЕМО И РЕПУБЛИКУ СРПСКУ

Свих 10 година постојања манифестације“ Дан малине“ на челу организационог одбора је Радомир Гавриловић.

-Хвала свима који су све ове године подржавали ову манифестацију.  Јубиларна је била и најмасовнија. Намера нам је да од идуће године она траје два дана и да укључимо малинаре и са леве обале Дрине из Републике Српске. Ми смо овај пут доделили десетак захвалница онима који су највише помогли да „ Дан малине“  има континуитет од једне деценије- каже Радомир Гавриловић.

Текст и фото: М.Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest