Malinari 1Стручно усавршавање произвођача малине - предавање у КостојевићимаMalinari 1

После Бајине Баште и Заглавка, предавање за пољопривреднике  одржано је и у Месној заједници Костојевићи. Педесетак произвођача малине из тог места и околних села имало је прилику да се упозна са најновијим достигнућима у гајењу малине. Предавач је био  др Слободан Миленковић. Он је малинаре упознао са основним правилима у примарној производњи малине, избору земљишта, локације малињака, сортама, садном материјалу, наводњавању, болестима, штеточинама, начину  њиховог сузбијања пестицидима, хигијени бербе, личној хигијени и транспорту убраних плодова

Предавач др Слободан Миленковић
Предавач др Слободан Миленковић

Malinai 3 - Костојевићи - предавањеMalinai 2 - Костојевићи - предавање

– Предавање је било одлично. Посебно сам задовољан  објашњењем како да се изборимо кад болест и штеточине нападну малину и како да одаберемо  земљиште за њено гајење – каже Миодраг Петронијевић из Јеловика.

Пре почетка предавања  пољопривредно газдинство Драгована Павловића из Јеловика почастило је све учеснике предавања властитим соком од малине произведене на органској бази, домаћом ракијом и питом прављеном са сувим шљивама.

-Природни сок од малине изузетно је тражен на тржишту. Пакован у флашице од два децилитра достиже цену од 200 динара. Одлично се продаје и пита од сувих шљива. Мора да се прати наука и технологија, без обзира о којој се пољопривредној производњи ради. Оваква предавања требало би да буду чешћа- истиче Драгован Павловић.

Текст и фото: М.Андрић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest