БАЈИНА БАШТА НЕ ОДУСТАЈЕ ОД ГРАДЊЕ ТОПЛАНЕ НА БИОМАСУ. ТРАЖИ СЕ ЛОКАЦИЈА

Костојевићи  су једино село у Србији које има сеоско централно грејање. Као енергент користи се мазут. Иницијатива да се уместо мазута користи биомаса све је актуелнија. Код председника општине Бајина Башта на радном састанку 4. октобра били су представници аустријске фирме  Урбас, банкара и ББ Терм.

-Урбас је аустријска фирма из Велкелмарта која се бави производњом котлова на биомасу. Правимо и топловодне котлове, котлове за потребе паре и постројења за производњу електричне енергије код којих је енергент такође биомаса. Радимо широм Европе где смо реализовали преко 1.500 пројеката. У Србији тренутно у Бољевцу монтирамо парни котао  на биомасу који ће уз грејање производити и струју. Ми смо дошли да заједно са представницима општине Бајина Башта и предузећа ББ Терм изнађемо што боље решење за топлану у Костојевићима које је еколошки и економски оправдано. У контакту само са овдашњом фирмом Горштак са којом имамо више пројеката- каже Јасмин Пурошевић, представник Урбаса.

Фирма Горштака, чији је васник Петар Тешић, постоји скоро 30 година и ради са дрветом.

-У последње четири године бавимо се и биомасом.  Наша идеја је да за прво време подржимо пројекат у Костојевићима, да обучимо људе и локално становништво да и они могу спремати биомасу као енергент. Ми желимо да покажемо да то може да функционише и да је вишеструко корисно. Наша фирма производи пелет и то је један вид  обновљиве енергије. Морамо схватити да је будућност везана за  обновљиве енергије. Ми имамо ресурсе за тако нешто, потребно је само применити нове технологије. Горштак ради увелико на томе производећи пелет и дрвну сечку- вели његов власник Петар Тешић.

– Ја представљам асоцијацију Еко пауер. То је међународно удружење компанија које раде у енергетском сектору ефикасности и обновљвих извора енергије међу којима су Урбас и Горштак. Ми нудио финансијске моделе у складу са потребама наших корисника. Верујем да ћемо са општином Бајина Башта, као инвеститором, изнаћи модел који ће омогућити мештанима Костојевића да имају боље и јефтиније грејање- истакао је Милан Тошић.

На састанку ЈП ББ Терм представљао је његов извршни директор Велимир Радовановић.

–  Све се ово ради да би заменили мазут као енергент у Костојевићима. Уместо њега користиће се дрвна сечка. Није логично да се село налази поред  шума, а греје се на мазут. Цена мазута често расте па се праве губици. Грејање на биомасу је сигурно јефтиније, здравије и даје могућност да локално становништо буде укључено у  сакупљање и продају  биомасе чиме би у целости или делимично отплаћивали своје грејање. ЈП ББ Терм види у томе решење да се изађе из ситуације која доноси губитке, да се прошири број корисника, самим тим добије се јефтиније грејање-истиче Велимир Радовановић.

                                                                                                     

НЕ ОДУСТАЈЕМО ОД ТОПЛАНЕ НА БИОМАСУ

           На питање зашто се све мање говори о градњи топлане на биомасу за потребе градског грејања грађана, установа и привреде, председник општине   Филиповић  је појаснио:

      –  Не одустаје се од тога, раде се одређени послови. Проблем је донекле везан за одговарајућу локацију. У оптицају су била два решења, да  буде у простору школске топлане, по другој требало је да буде у граду поред Ватрогасног дома. Сада се разматра трећа варијанта. Реч је о простору од 80 ари који се налази око 500 метара даље од градске топлане, тамо где је некад била база Грађевинског предузећа Развој. У току је израда студије оправданости за трећу локацију.

                                                                                                                         М.Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest