Гвоздац и Овчиња: Ни четири године после поплава није сређен пут

ByББ ГЛАС

6. октобар 2018. , ,
Овчиња и Гвоздац - ПутевциМештани Гвосца и Овчиње: до кућа се тешко стиже

 

Ни после четири године од поплава, житељи бајинобаштанских села Овчиња и Гвоздац, не могу да реше проблем санације седам километара локалног пута који води до њихових домаћинстава. И мада су, како тврде, све време добијали обећања и од локалних и од републичких институција, због недостатка средстава до сада ништа није предузето.

Некада асфалтни пут данас је бујицама, клизиштима и одронима оштећен коловоз који води до два најудаљенија бајинобаштанска села са 200 домаћинстава.

 

Радови на путу у Гвосцу
Мештани Гвосца су недавно сами организовали прокопавање пута до планине Фото: М.Андрић

„Њиме комуницирају две месне заједнице, чак и три. Повезује од Дрине до планине са регионалним путем Бајина Башта – Ваљево. Веже и дринску долину“, каже Радиша Божић из Овчиње.

Председник Месне заједнице Гвоздац Милоје Николић истиче да је нарочито тешко зими.

„Сваки дан се вуче млеко, деца сваки дан иду у школу. Вучемо малине – ми живимо од тога. Не може да се оде код лекара, поготово зими“, прича Милоје.

Андрија Николић из Овчиње каже да више не знају коме да се обрате.

„Ово нам је једини начин да ми, ако можемо, нешто добијемо или да се комплетно иселимо одавде“, рекао је Андрија.

Све до сада стрпљиво су чекали, али је, кажу, превише времена и обећања прошло и поново су забринути, јер ускоро ће зима, а са њом и проблеми због оштећеног пута.

Од 2014. до сада, на том путу санирана су два клизишта и уклоњени многобројни одрони, али је то и даље недовољно за безбедан пролазак аутомобила, пре свега минибуса са тридесетак ђака из овдашњих села.

„Најгоре је зими и по киши. Када би се мало проширио пут, на пар места, било би боље“, каже возач минибуса Владимир Матић.

За скромни буџет и општину која је због поплава, пре четири године остала без више десетина кућа, мостова, и са 1.300 километара оштећених локалних путева, ово је, кажу, велика инвестиција.

„Једина помоћ коју смо ми добили на овом путу од Републике јесте санација клизишта код гвоздачке школе у коју је уложено око 18 милиона динара. Планирано је за ову годину да се одради један део санације путног правца. Потписан је уговор са извођачем. Кише нису дозволиле да то одрадимо раније“, објашњава председник Општине Бајина Башта Радомир Филиповић.

Комплетна санација и асфалтирање, стрмом литицом и стенама оивиченог пута уследиће, како се надају, уз подршку републичких институција.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest