Завод за јавно здравље Ужице- Саопштењ

До  20. јуна, у Златиборском округу, потврђено је шест нових случајева инфекције корона вирусом – три  у Новој Вароши, два у Чајетини и  један у  Ужицу. Од почетка епидемије, према статистици ужичког Завода за јавно здравље, инфекција је регистрована у 212 случајева. Опоравило се 158, а преминуло је 13 особа.

Крајем маја је изгледало да епидемија јењава, јер неколико узастопних дана није било нових случајева, али од почетка јуна број новоинфицираних се повећава. Ипак,  реткост је видети људе који носе заштитне маске и рукавице и који се придржавају социјалне дистанце.

Др Влатка Стевановић, директорка Завода за јавно здравље Ужице
Др Влатка Стевановић, директорка Завода за јавно здравље Ужице

Др Влатка Стевановић, директорка ужичког Завода, рекла је за Данас да број нових случајева расте због рођенданских и матурских прослава, журки, свадби и других окупљања у затвореним просторима.

„Пораст броја инфицираних је очекиван, јер су се људи опустили и сматрају да је епидемија прошла, иако вирус и даље циркулише. На окупљанима не носе заштитне маске и рукавице, нити се придржавају прописане дистанце“, додала је наша саговорница и навела да су међу инфициранима особе различите животне доби.

Она је навела да је клиничка слика код новоинфицираних блага или без симптома болести, а потом додала да би требало да се поштују мере заштите, посебно препоруке о избегавају блиских физичких контаката.

Демантујући спекулације о томе да у Заводу нема или нема довољно тестова, она је истакла да „тестова има сасвим довољно“ и да се, „уместо раније у Краљеву, највећи број анализа однедавно обавља у Интитуту Торлак“.

У ужичком Заводу дневно се узима 20 до 25 узорака за тестирање али, како је навела, дневне податке о броју тестираних, који су јавности раније били доступни, није могуће прикупити због тога што резултати анализа стижу сукцесивно и касне два до три дана.

Раније су се, објаснила је, узорци упућивали у Краљево, у јутрањим сатима, а резултати су стизали увече истог дана, што је Заводу омогућавало да грађане свакодневно информише о броју тестираних у Златибороксом округу.

Тестирају се само они са симптомима

„Има довољно и ПЦР тестова и тестова на откривање присуства антигена. Постоји процедура и тестирају се само они који имају симптоме инфекције и ми се те процедуре придржавамо – рекла је др Стевановић.

 

Извор; ДАНАС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest