У просторијама Општинске организације слепих и слабовидих лица Бајине Баште, скромно је обележен 15. октобар, Међународни дан белог штапа.  Чланови овог удружења још једном су указали на проблеме са којима се слепа и слабовида лица свакодневно сусрећу. Иначе овај дан представља и симбол нaстojaњa слeпих људи дa сe сaмoстaлнo крeћу и дoстигну штo вeћи нивo сaмoстaлнoсти у свaкoднeвнoм живoту.

–  Наша организација већ више од годину дана ради у отежаним околностима због епидемије корона вируса, али успевамо да реализујемо низ активности. У нашем раду се сусрећемо са доста проблема, сналазимо се како знамо и умемо. Посебан проблем је тај што нам недостаје једно стално запослено лице које би нам помагало у административним, али и другим пословима, па овом приликом апелујемо на локалну самоуправу да нам у томе помогне. Наша организација је недавно почаствована позивом у Београд на конференцију коју организује Европски савез слепих, на тему запошљавања и образовања слепих и слабовидих лица. Ми ћемо свакако ту имати запажено учешће.  Имам прилику да, поводом Међународног дана белог штапа, посебно истакнем успехе наше две девојчице које су у Новом Саду успешно завршиле средњу школу. Једна од њих, Славица Кљајић, која је раније награђивана од Савеза слепих Србије као најбоља ученица, уписала је и Факултет за графички дизајн у Новом Саду, добила је место у студентском дому и финансирање из буџета, што је заиста велики успех за њу, али и за нас из Организације која је тако успешним ђацима увек пружала подршку и помоћ – каже Латинка Васић, председница Општинске организације слепих.

Славица Кљајић је скромна и вредна девојка, раније награђивана као најбоља ученица, у време свог школовања у Новом Саду се истицала и по својим ваннаставним активностима, као члан рецитаторске, драмске, плесне и фолклорне секције. Обишла је многа места у Србији, а наступе је имала и у Русији.

– Задовољна сам са оним што сам до сада постигла, али ме то обавезује да на факултету наставим да учим и да оправдам очекивања свих оних који су ми до сада пружали подршку. Ту првенствено мислим и на Организацију слепих и слабовидих из Бајине Баште, као и на моје наставнике из средње школе, који су ми увек пружали сваку врсту помоћи – истиче Славица.

О. Додић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest