Обележена 81. годишњица оснивања Прве рачанске чете

Учесници скупа испред спомен обележја борцима Рачанске четеУчесници скупа испред спомен обележја борцима Рачанске четеУчесници скупа испред спомен обележја борцима Рачанске чете

СEЋAЊE НA ПOЧETAК УСTAНКA

           На сеновитом пропланку Боровог Брда, прве суботе у августу, скромније него ранијих година, окупило се стотинак грађана Бајине Баште и околине, потомака некадашњих партизанских ратника, учесника Народноослободилачког рата и поштовалаца слободарских традиција, да на достојан начин обележе значајан историјски датум – дан формирања Прве рачанске партизанске чете.

Венци за устанике
Венци за устанике
Делегација Окружног одбора УБНОР-а
Делегација Окружног одбора УБНОР-а
Делегација Општинског одбора УБНОР-а из Бајине Баште
Делегација Општинског одбора УБНОР-а из Бајине Баште

Борово брдо, Рачански партизани, учесници скупа

На спомен-обележје које подсећа на историјски датум, 3. август 1941. године, цвеће и венце су положиле делегације УБНОР-а из Бајине Баште, Ваљева, Лознице, Пожеге, Мартинаца, Лаћарка, Уба, Аранђеловца… Из Ужица су овога пута стигле делегације УБНОР-а Златиборског округа и градске општине Севојна.

Након интонирања државне химне и Интернационале, присутнима се обратила Биљана Јанковић, члан Општинског одбора УБНОР-а из Бајине Баште, која је подсетила на прве дане устанка и значај формирања Прве рачанске чете. Скупу се обратила и Нада Лукић, као један од потомака ратника из оба светска рата и  бораца Прве рачанске чете, Рајака Павићевића и Милутина Лукића.

Војин Мрђа, секретар Окружног одбора УБНОР-а из Ужица, је подсетио да је „наша обавеза да чувамо тековине НОР-а, али и да се упорно боримо против оних који би да фалсификују историју и рехабилитују злочинце“. Он је посебно нагласио да се споменици који су уклоњени са Градског трга у Бајиној Башти морају обавезно вратити тамо где су и раније били. Према његовим сазнањима, из Завода за заштиту споменика постоји само дозвола да се споменици привремено уклоне док радови на тргу трају, а да се потом морају вратити на исто место.

– Имамо обавезу и част да чувамо успомене на оне који су се борили за нашу слободу, да негујемо светле традиције и да спомен обележја, као свето знамење, одржавамо и сачувамо за будуће генерације – рекао је, између осталог Рајко Милинковић из делегације ваљевског УБНОР-а.

Секретар Општинског одбора УБНОР-а из Бајине Баште, уручио је захвалнице, као признања за досадашњи рад у овом борачком удружењу. Захвалнице су добили: Ивана Жигон, Божидарка Ристић, Миле Јовановић, Биљана Јанковић и Ратомир Матић.

Ивана Жигон
Ивана Жигон
КУД Јелек
КУД Јелек

Највише аплауза у пригодном културно-уметничком програму добила је позната позоришна и филмска глумица Ивана Жигон са својим рециталом, а потом су у програму учествовали и мушка певачка група „Такиша“ из Рупељева код Пожеге и фолклорни ансамбл КУД-а „Јелек“ из Бајине Баште.

 

О. Додић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest