Директорка ТОС: Тара најтраженија дестинација у 2020.

ByББ ГЛАС

7. јануар 2021. , ,
Lugarnica-Predov-krstТара, Предов крст. Фото:НП ТАРАLugarnica-Predov-krst

Једна од најтежих година за туризам у целом свету, па и у Србији управо је протекла, изјавила је за бизнис.рс директорка Туристичке организације Србије (ТОС) Марија Лабовић.
Она је указала да су због пандемије корона вируса, готово сви месеци скоро прошли без туристичког промета. Иако је забележен знатно мањи број иностраних гостију, губитке су колико-толико успели да надокнаде домаћи туристи.
„Девизни прилив од туризма у Србији у првих десет месеци 2020. године износио је 855 милиона евра, сто је 27 одсто мање него у истом периоду прошле године. У 2019. години смо забележили рекордан девизни прилив који је износио 1,436 милијарди евра, имали смо све разлоге да верујемо да ће се тај тренд наставити, што су потврђивали резултати туристичког промета у јануару и фебруару, али је Цовид-19 утицао на то да туризам буде једна од најјаче погођених привредних грана“, каже директорка ТОС.

Marija-Labovic-TOS-
Марија Лабовић

Она истиче да је велике губитке за туристичку привреду у одређеној мери умањило повећање броја домаћих туриста, али махом на дестинацијама ван великих градова, док је највеће губитке претрпела туристичка привреда у великим градовима.
Анкета коју је спровела Туристичка организација Србије показује да су најтраженије дестинације 2020. години биле Тара, Златибор, Стара планина и Копаоник. Тара је прва и на листи локалитета који су се анкетиранима највише допали, а одмах потом долазе Увац и Голубац. Највише њих користило је приватне објекте за смештај, док су хотели на другом месту.
„Мерено бројем остварених ноћења, домаћи гости су највише боравили у бањским местима – 43 одсто, затим следе планинска места – 31 одсто. Инострани гости највише су боравили у Београду – 45 процената, затим следе остала туристичка места са 19 одсто“, наводи Лабовић.
Према њеним речима, домаћи туристи у периоду јануар-октобар 2020. године највише су боравили у Врњачкој бањи, затим следе Сокобања, Златибор, Копаоник, Београд, Дивчибаре, Тара и Стара планина.
„Дестинације које бележе већи укупан број туриста у првих десет месеци 2020. у односу на исти период 2019. године су Стара планина, Дивчибаре, Сокобања, Бања Врдник и Рибарска бања“, напомиње директорка ТОС.
Када је реч о плановима за 2021. годину, Лабовић истиче да су очекивања ТОС најпре да ће вакцина вратити живот на улице, у кафиће, ресторане и хотеле, као да ће ове године сви заједно радити на опоравку ове највише погођене привредне гране.
Извор: Данас.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest