Семинар за пољопривреднике

У организацији ФАО, Организације  Уједињених нација за храну и пољопривреду, у хотелу Цептер Дрина  у Бајиној Башти одржан је дводневни семинар за пољопривреднике. Била је то обука за произвођаче из пројекта „ Јачање националних капацитета за процену ризика од дифузног загађења пољопривредног земљишта“.

Бајина Башта- Са семинара за пољопривредникеSeminar 2

-Обавили смо обуку за доносиоце одлука о значају здравља земљишта и важности процене дифузног загађења  пољопривредног земљишта и повећање  знања о утврђеним стандардима за употребу пестицида и ђубрива. Главни циљ пројекта је повећање  националних  капацитета за управљање дифузним загађењем земљишта и правилној употреби пракси санације ремедијације  на парцелама под пољопривредном производњом у Републици Србији. у циљу заштите животне средине  и промовисања  одрживе пољопривредне производње.

Александар Глишић
Александар Глишић

Мира Пуцаревић

Пројекат ће допринети  повећању знања и свести пољопривредника  о дифузном загађивању  земљишта. То ће допринети смањењу ризика од загађења и побољшати управљање пестицидима и ђубривима –каже Александар Глишић, асистент на пројекту и истраживању. Уз њега, на семинару су били из пројектног тима  Маја Манојловић, Мира Пуцаревић и Станко Милић. Владину Агенцију за заштиту животне средине представљали су Драгана Видојевић и  Дарко Дамјановић. Из Института за земљиште Београд учествовали су Јелена Максимовић, Зоран Дуинић, а из Института за ратарство и повртарство  Нови Сад Јордана  Нинков. Локалну самоуправу представљали су  општина Бајина Башта, Канцеларија  за заштиту  животне средине,  Канцеларија за пољопривреду, Пољопривредна саветодавна служба Ужице, Национални пар Тара,  и Регионална развојна агенција Златибор.

-Волим семинаре за пољопривредне произвођаче и редовно учествујем у њима. И на овом сам доста научио кад је у питању употреба пестицида и ђубрива – вели пољопривредник  из Бајине Баште Драгоман Павловић.

Текст и фото: М.Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest