Вашар на Пашиној Равни – Ера “запалио“ Чичину колибу

Прва недеља по Великој Госпојини традицинално је резервисана за народни и сточни вашар на Пашиној Равни. Традиција је дуга скоро два и по века. Предање каже да је ова светковина настала у знак сећања на дан када су Срби  Пашиноравци ослободили се турског паше, по коме је село добило име, који им је нанео много зла. Вашар је некад био изузетно посећен. Окупљало се и до 15 хиљада људи из ваљевског, ужичког, косјерићог, љубовијског и бајинобаштанског краја, а долазили су и Шапчани.Лозничани, прекодрински Срби…На Пашиној Равни тога дана продавало се по хиљаду печених јагњади. Под бројним шатрама певале су естрадне звезде као штио су Ера Ојданић, Бора Спужић Квака, Мерима Његомир, Зорица Марковић, Љуба Аличић, Ћана, Бора Дрљача, Драган Пантић Смедеревац…

Кад је 1977. године завршен и асфалтиран пут од Ваљева до Рогачице, Пашина Раван је од забаченог планинског села постала прометно место у коме се у три кафане, Трешњица  ( Милорада Васића), Мишута (Луке Лазаревића) и  и Бело јагње ( Живомира Прокића), радним даном, изузев зимског периода, пекло и продавало око 30 јагњади , а викендом  цифра се пела н до 50. Временом  се тај број смањивао, а већ двадесетак година у пашиноравским кафанама не пеку се јагњад. Сви су изгледи да ће стару традицију ускоро наставити кафана Чичина колиба коју је 2012. године , на километар удаљености од центра Пашине Равни, поред пута за Бајину Башту отворио Зоран Вујетић, много познатији по надимку Шајко.

Docek Ere- (1)

-После 19 година рада у Швајцарској, саградио сам малу кафаницу од 40 квадрата па сам је касније проширивао. Сада са терасом има 300 квадрата и може да прими исто толико гостију. У послу ми помажу супруга Драгана, син Бојан и снаха Маја која нам је подарила унуку Теодору. Опремили смо кухињу па ћемо гостима да понудимо јела са роштиља, комплет лепиње и јагњеће печење. За овогодишњи вашар испекли смо и за  пар сати продали шесторо јагњади –каже  Зоран Прокић Шајко који се уједно припрема за почетак рада пилане и производњу пелета.

Зна се од раније да је естрадна звезда Андрија Ојданић Ера љубимац Пашинораваца и да га често позивају да им пева уз разним приликама. Код Шајка је певао на отварању кафане, на 18. рођендану кћерке Бојане, и на последњем вашару који је одржан 29. аввгуста. Као и обично, Ера је направио сјајну атгмосферу која је трајала од поподневних сати до зоре. За то је био обилато награђен од гостију. Обасипали су га крупним домаћим и страним новчаницама. Наравно и домаћин Шајко био је, како он то уме, сјајан каваљер и издашан платиша.

ШАЈКОВ ПУТУЈУЋИ БИЛБОРД

Sajkov putujuci bilbord

Долазак Ере Шајко је најавио путем радио таласа и плаката, али и оригиналним живим путујућим билбордом. За ову прилику купио је магарца са самаром о кога је окачио два џака напуњених флашама пива и Ерин постер. Са магарцем, од раних јутарњих часова, шетао се Пашином Равном, бесплатно вашарџијама делио пиво и тако их обавештавао да ће Ера певати у Чичиној колиби. Много је било оних који су желели да се скликају поред овог необичног билборда.

ЕРА И ОДБОРНИК МИЛОШ КОСИЋ

Milos Kosic i Era (1)

Пашина Раван је позната и по томе што готово да нема куће из које неко не ради у Швајцарској. Такав је случај и са домаћинством Милоша Косића, вредног активисте и актуелног одборника у Скупштини општине Бајина Башта чије су заслуге за развој тога села, смештеног на надморској висини од  хиљаду метара, многоструке. Милош је уједно и власник  бајинобаштанског предузећа Браћа Косић чија је основна делатност технички преглед и регистрација возила. Међу онима који су дошли да поздраве Ееру био је и Милош Косић.

-Обожавам Еру и његове песме, а и сам често запевам у групи „Сложна браћа“ из Рогачице. Једно време у Шавјцарској смо имали трубачки оркестар у коме сам и ја свирао. Ера је често долазио код нас у Цирих где смо се упознали и спријатељили –вели Милош Косић.

Текст и фото: М.Андрић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest