У општини  Сребреница у последњих 10 година су основане две јавне установе, ЈУ Археолошки музеј Римски муниципиј у Скеланима и ЈУ Национални парк Дрина. У току је интензивна активност на оснивању и треће  – Специјалне болнице Губер.  Оно што треба посебно истаћи је да су све три ове установе резултат иницијатива др  Радомира Павловића који је у то време обављао функције  председника Скупштине општине  Сребреница и председника Општинског одбора  Додикове партије у Сребреници. Прича нам др Павловић како је  све то кренуло.

Др Радомир- Павловић
Др Радомир Павловић

– Почели смо 2008. године , прво одржавањем научног скупа о археолошким истраживањима у Скеланима који је промовисан у Банском двору у Бања Луци под покровитељством академика Рајка Кузмановића . Након тога,  као председник СО Сребреница, у Скелане  доводим министра за просвету и културу Антона Касиповића  на локалитет археолошких истраживања првих мозаика У Скелане затим долази , у то време председник Владе , Милорад Додик , покреће се иницијатива на Влади Републике Српске а затим и Народна Скупштина РС доноси одлуку о оснивању ЈУ Римски муниципиј. Влада одобрава милион марака за археолошка истраживања. Било је то маја 2010.  године – каже др Павловић.

У следећем мандату председника СО Сребреница  др Павловић 2013. године на скупштини покреће иницијативу о оснивању заштићеног подручја кањона Дрине и Бијелих вода и иницијативу о оснивању Националног парка Дрина.  – Активности су трајале скоро 5 година од стране више министарстава и Завода за заштиту културних и природних добара. Велики допринос и упорност је имала Јелена Кадић из Завода као и представници свих министарстава. Код мене у Сребреницу су долазили бар десетак пута а и ја сам бар толико ишао у Владу на састанке око формирања Националног парка – присећа се др Павловић.

Коначно, Влада 2017.  доноси одлуку о формирању Националног парка Дрина а Народна Скупштина РС ту одлуку и  потврђује. НП Дрина је почео да ради у априлу 2018.  године са седиштем у Скеланима.

Готово је извесно да ће срећан епилог имати  још једна идеја предузимљивог др Павловића. Реч је решавању  дугогодишњег проблема  девастираних објеката , некада познате Бање Губер. Павловић је у Министарству здравља , преко др Љиљане Иванчић, која је била помоћник министра Алена Шеранића , покренуо  иницијативу решавања Бање Губер. Министар  је предложио да би најбоље било да то буде Специјална болница Губер.

– Иницијатива је кренула 2017. и 2018. године а коју је касније наставио начелник општине Младен  Грујичић. Она је још у току и надамо се да ће  Сребреница  уз претходне две, Музеј и  Национални парк,  имати и трећу добру причу – Специјалну  болницу Губер – рекао нам је др Павловић.

Портал ББ глас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest