Тара: 5. Сабор ловаца- Отац и син најбољи стрелци

ByББ ГЛАС

18. септембар 2018.
Око 2.000 посетилаца присуствовало Сабору ловаца на ТариДетаљ са Сабора ловаца на Тари

У организацији општине Бајина Башта, града Ужица, њихових ловачких удружења „Соко“, „Алекса Дејовић“ и бајинобаштанског Спортско- туристичког центра, на Тари , на Калуђерским Барама, 16. септембра  је одржан 5. Сабор ловаца. Подршку су пружили НП Тара, ЈКП 12. септембар и Ресторан „Код Курте“. Ова све значајнија манифестација овај пут окупила је око три хиљаде посетилаца. Они су пратили такмичење у кувању ловачког гулаша, гађању глинених голубова, гађању непокретне мете са силуетом срндаћа и надметање у скоку у даљ из места и бацању камена с рамена.

У конкуренцији за најбољи скуван ловачки гулаш учествовале су 52 екипе из Ужица, Бајине Баште, Смедеревске Паланке, Сребренице, Ариља, Лознице, Банатског Карловца и Љубовије. Жири, кога су чинили Марко Грабовац, Милош Злопорубовић и  Владимир Павловић,  прво место је доделио екипи „Колибари“ из Смедеревске Паланке. У њој су били Игор Васковић, Зоран Ракић, Зоран Марковић, Мирољуб Глишић, Мирјана Јосиповић и Бранка Ковачевић.

Победничка екипа у припремљању ловачког гулаша
Најукуснији ловачки гулаш скувала екипа Колибари из Смедеревске Паланке

-Први пут смо на овој манифестацији. Нисмо очекивали ниједну награду, али је испало све  одлично за нас. Идемо на разна такмичења. Ове године освојили смо 2. и 3. место на Пасуљијадама у Крагујевцу и Великој Плани. Победа на Тари обавезује нас да дођемо и догодине-каже вођа екипе  Игор Васковић.

Друго место припало је дружини „Златиборска ноћ“ из Ужица. Предводио ју је капитен Данило Буквић.

-Били смо на свих 5 Сабора на Тари. Раније нисмо имали среће да будемо међу награђенима. Овај пут помагали су ми Страхиња Буквић, Дуле Марковић, Иван Митровић „Мунгос“, Обрен Буквић, Ацо Панић, Бојан Пејић, Горан Бурлић и Бојана Буквић- вели Данило Буквић.

Треће место освојили су„Хантери“ из Бајине Баште. У тој дружини били су  Ранко Луковић, Зоран Петровић, Јован Чолић, Дејан Тарабић и Михаило Петровић.

-Ми смо се добро забавили уз гитару и песму док се крчкао гулаш. Све што смо скували појели смо заједно са гостима. Време је било идеално тако да смо баш уживали- каже  Ранко Луковић. Организатор је најбоље екипе наградио пехарима, медаљама и дипломама.

У гађањи глинених голубова такмичила су се 53 ловца. После прве серије шест најбољих нашло се у финалу. Прво место освојио је Ужичанин Дарко Васиљевић, а друго његов син, вишеструки првак Србије Борко. Треће место припало је  Сави Раданчићу из  Ковиља код Новог Сада. У гађању непокртне мете  са силуетом срндаћа надметало се 68 ловаца. Победио  је  Александар Чумић из Чајетине испред  Жељка Маринковића из Ужица и Петра Васиљевића из Чајетине.

Отац и син најбоље гађали у дисциплини глинени голубови
Шесторица најбољих у гађању глинених голубова

-Ове године било је много више пуцача на глинене голубове и то квалитетних. Ја сам прво место освојио последњим хицем. Из публике су ме наговарали да у том хицу будем неуспешан чиме би омогућио да мој син Борко буде победник.  Нисам то прихватио, спортски сам отпуцао до краја-каже  Дарко Васиљевић. Победнику у гађању глинених голубова припало је 20 хиљада динара и могућност одстрела срндаћа. Други и трећи такође су добили могућност да одстреле срндаћа на подручју ловишта којима газдују ужичко и бајинобаштанско удружење ловаца. Победник у гађању непокретне мете  добио је карабин.

У скоку у даљ из места најбоље резултате имали су Александар Рабасовић, Немања Павловић и Александар Полић.  У бацању камена с рамена први је Милош Нешовић, следе Никола Марковић и Владимир Јевремовић. Све награде на Сабору ловаца уручили су Александар Станојевић, управник ловне области за Златиборски округ, директор СТЦ Дејан Млађеновић и директор Пиваре из Ваљева Александар  Рајевац.

Атрактивна дисциплина - скок у даљ из места
Детаљ са скока у даљ

Посетиоце су забављале певачке групе „Бећари „ из Севојна, ловачко певачка група „Златиборска ноћ“ са Златибора и оркестар „Дрински сплавари“. Пивара Ваљево поделила је бесплатно 1.000  литара точеног пива.

-По масовности и по броју посетилаца овај Сабор надмашио је претходне. Све је протекло у најбољем реду. Хвала свима који су помогли у организацији и онима који су дошли да буду део њега-рекао је председник ЛУ Соко из Бајине Баште Станимир Милутиновић.

                                                                         ПОХВАЛА  ЛСС

  1. Сабор ловаца на Тари отворио је председник Ловачког савеза Србије Драган Шормаз. Он је у поздравној речи, између осталог, рекао:
Похвале Ловачког савеза Србије организатору Сабора
Сабор ловаца отворио Драган Шормаз

-Ова манифестација  све је већа и значајнија. Ловачки савез Србије наредних година још више ће помоћи да Сабор ловаца на Тари привуче ловце из многих крајева Србије, али и наше пријатеље из некадашњих република екс Југославије.

                                                                                             Текст и фото: М.Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest