Deprecated: Return type of FS_Key_Value_Storage::offsetExists($k) should either be compatible with ArrayAccess::offsetExists(mixed $offset): bool, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in /www/webvol6/7c/g9aeh79f39k7lge/bbglas.rs/public_html/wp-content/themes/colormag-pro/freemius/includes/managers/class-fs-key-value-storage.php on line 309

Deprecated: Return type of FS_Key_Value_Storage::offsetGet($k) should either be compatible with ArrayAccess::offsetGet(mixed $offset): mixed, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in /www/webvol6/7c/g9aeh79f39k7lge/bbglas.rs/public_html/wp-content/themes/colormag-pro/freemius/includes/managers/class-fs-key-value-storage.php on line 317

Deprecated: Return type of FS_Key_Value_Storage::offsetSet($k, $v) should either be compatible with ArrayAccess::offsetSet(mixed $offset, mixed $value): void, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in /www/webvol6/7c/g9aeh79f39k7lge/bbglas.rs/public_html/wp-content/themes/colormag-pro/freemius/includes/managers/class-fs-key-value-storage.php on line 301

Deprecated: Return type of FS_Key_Value_Storage::offsetUnset($k) should either be compatible with ArrayAccess::offsetUnset(mixed $offset): void, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in /www/webvol6/7c/g9aeh79f39k7lge/bbglas.rs/public_html/wp-content/themes/colormag-pro/freemius/includes/managers/class-fs-key-value-storage.php on line 313

Deprecated: Return type of FS_Key_Value_Storage::current() should either be compatible with Iterator::current(): mixed, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in /www/webvol6/7c/g9aeh79f39k7lge/bbglas.rs/public_html/wp-content/themes/colormag-pro/freemius/includes/managers/class-fs-key-value-storage.php on line 328

Deprecated: Return type of FS_Key_Value_Storage::next() should either be compatible with Iterator::next(): void, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in /www/webvol6/7c/g9aeh79f39k7lge/bbglas.rs/public_html/wp-content/themes/colormag-pro/freemius/includes/managers/class-fs-key-value-storage.php on line 339

Deprecated: Return type of FS_Key_Value_Storage::key() should either be compatible with Iterator::key(): mixed, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in /www/webvol6/7c/g9aeh79f39k7lge/bbglas.rs/public_html/wp-content/themes/colormag-pro/freemius/includes/managers/class-fs-key-value-storage.php on line 350

Deprecated: Return type of FS_Key_Value_Storage::valid() should either be compatible with Iterator::valid(): bool, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in /www/webvol6/7c/g9aeh79f39k7lge/bbglas.rs/public_html/wp-content/themes/colormag-pro/freemius/includes/managers/class-fs-key-value-storage.php on line 362

Deprecated: Return type of FS_Key_Value_Storage::rewind() should either be compatible with Iterator::rewind(): void, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in /www/webvol6/7c/g9aeh79f39k7lge/bbglas.rs/public_html/wp-content/themes/colormag-pro/freemius/includes/managers/class-fs-key-value-storage.php on line 375

Deprecated: Return type of FS_Key_Value_Storage::count() should either be compatible with Countable::count(): int, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in /www/webvol6/7c/g9aeh79f39k7lge/bbglas.rs/public_html/wp-content/themes/colormag-pro/freemius/includes/managers/class-fs-key-value-storage.php on line 389
Одржана 26. „Дринска регата“: На чаробној реци на десетине хиљада регаташа – ББ ГЛАС

Одржана 26. „Дринска регата“: На чаробној реци на десетине хиљада регаташа

 

Запослени у Туристичкој организацији „Тара- Дрина“ и Инфо центру, 10 дана пре  почетка Дринске регате „Бајина Башта 2019“,  морали су да одговоре на хиљаде позива са реченицом, “ Жао нам је, места за смештај у Бајиној Башти и околини нема, све је попуњено“. Био је то поуздан знак да ће та највећа манифестациија на води у европским размерама и ове године бити изузетна.

У градићу на Дрини, са око 12 хиљада житеља, у време  њеног трајања, током четири дана , од 17-20. јула ове године, окупило се, према проценама организатора, близу 150 хиљада људи. Регата је почела одржавањем концерта  Сање Илић и Балканике .  на Тргу „Душан Јерковић“. Следећег дана у Перућцу поред речице Врело уприличено је традиционално такмичење у припремању рибље чорбе. На излетишту Рача 19. јула одржан је величанствен концерт лепе Брене.

Последњег дана био је прави кркљанац у граду, али и на путевима који воде од Ваљева, Зворника, Ужица и Таре ка Бајиној Башти. Сви су журили у Перућац где је увек старт регате испод бране ХЕ „Бајина Башта“. Многи су дан раније чамцима заузели место на старту како би били међу првима када крене огроман караван пловила низ Дрину према 26  километара удаљеном циљу у Рогачици где се истоимена речица улива у Дрину.

Тачно у 11 часова директор Туристичке организације „Тара-Дрина „  Дејан Млађеновић пожелео је учесницима регате  да се лепо проведу и тако означио њен старт. Тог момента преко две хиљаде пловила са око 25 хиљада регаташа отиснуло се низ дринске таласе. На челу каравана налазило се седам сплавова специјално прављених за ову манифестацију која се организује у знак сећања на  некадашње сплаваре који су грађу са планине Таре одвозили Дрином до Саве па потом до Београда, понекад и Дунавом до Кладова. Зоран Микић и Милан Јовић, кормилари на прва два сплава, диктирали су темпо вожње све до пола пута када су их претекла друга бројна пловила, углавном чамци “десетке“.

Одмах до сплавова место је заузела петочлана дружина на малом понтонском металном сплаву на чијој тераси се пекло прасе.

-Ми смо из Крагујевца. Први пут смо на овој регати. Дошли смо да уживамо и уједно промовишем ову врсту понтонског сплава кога ми правимо у нашој радионици. Слушали смо приче да је лепо бити учесник ове регате. Уверили смо се да је то диван доживљај који се може само учешћем доживети, речима тешко описати- каже Драган Пауновић.

 

Међу регаташима  први пут се нашла и дружина  Лазара Тасића из Тополе.

-Знате ону „Од Тополе па до Равне горе“. После ове регате, певаћемо „ од Тополе па до лепе Дрине“. На регати су били многи Београђани. Међу њима и екипа са Новог Београда. -Долазимо годинама. То нам је и најлепши провод. Имали смо лепо време па смо се и окупали-вели вођа екипе Зоран Гајић.

Из Љубовије Зоран Војиновић довео је својих 50 суграђана. У једном чамцу сместила се дружина Миломира Јакшића. -Ово нам је 16. учешће на овој регати. На њеном циљу у Рогачици мало смо застали па онда продужили Дрином до Љубовије. Тако на води останемо пуних 10 сати- истиче Јакшић.

 

Комбинована екипа студената из Бајине Баште, Сремске Митровице, Ужица и Пријепоља , њих 25, трећи пу је учесник регате. Будуће академце предводио је  Никола Марјановић. По традицији Војвођани су бројни. Многи од њих имају и викендице на Тари и у Подрињу.

-За само неколико сати на води, одморио сам се као да сам био седам дана на одмору. Јединствен је ово доживљај. Моме друштву из Зењанина и Сремске Митровице  ово је 12. пут да долазимо- рече  Драган Миловановић.

Посада састављена од пријатеља из Ваљева и Сутомора други  је пут на регати.

-Кад су нас лане позвали пријатељи из Ваљева да идемо заједно на регату, радо смо то прихватили. Дошли смо, заљубили се у Дрину па смо јој се вратили. Враћаћемо се, Боже здравља, још пуно година- наглашава  Драган Матић.

Предраг Миленковић из Врњачке Бање у последњој деценији сваке године је на регати.

-Дружина ми се мења. Некад неко не може због обавеза да дође. Ја нађем времена да будем део ове прелепе регате-истиче  Миленковић.

Владу Гајићу из Бајине Баште  ово је 10. пут да са пријатељима из Ужица буде учесник регате. -Регата је наш бисер. Ове године за целу екипу купио сам мајице и качкете. Уз песму, хладно пиће, кога смо хладили током пута у дринској води, и мезе баш смо уживали- вели Владе Гајић.

Из Сребреника код Тузле 6. пут је стигло 13 чланова Планинарског клуба „Мајевица“. -Имамо дугу сарадњу са Планинарским клубом „Тара“ из Бајине Баште.  Они нас позову да им у дане регате будемо гости. Заједно се лепо проведемо- каже Мирза  Кешетовић.

Драгана Лазаревић из Вршца 7. је пут на регати. Била је упадљива по напису на мајици: „Неко гаји страст ка вину, неко ка кофеину, а највећа моја страст је спуст низ реку Дрину.“

Из Београд стигао је  Жељко Утвар обучен у народну ношњу. Рече да тиме скреће пажњу на недавно свој отворен етно музеј са 4.000 експоната.

Уз чамце, мајице, шешири и весла били су најтраженија роба на старту регате. Милан Радовановић оз Рогачице, млади столар, продавао је весла по цени од хиљаду динара по комаду. Каже да је задовољан пазаром.

Вођа спасилачке јединице Данило Будимир и Марко Марковић

На регати је био и Српски спасилачки тим из Београда предвођен првим човеком  Данилом Будимиром.

-Имамо јединице у више градова Србије. У плану је да је имамо и у Бајиној Башти. Била би то уједно локална јединица цивилне заштите- рекао је Данило Будимир.

 

ПОХВАЛЕ ОРГАНИЗАТОРУ

Организатори  26. Дринске регате“ Бајина Башта 2019“ ,Туристичка организација „Тара- Дрина“ и  општина Бајина Башта својски су се потрудили да се потпуно преуреди стартно место у Перућцу. Оба прилазна пута до реке су асфалтирана и ограђена металним банкинама. Средње стазе добро  су поваљане и застрте каменом коцком. Простор уз саму реку је поравнат, делимочно избетониран, прекривен металним мрежама тако да се сада лако спуштају чамци у воду. Постављено је и више камених тераса.

-Свака част,  организаторима. Стално улажу у манифестацију. Овакво сређено стартно место нигде нисам видео, а био сам на пуно сличних манифестација у Србији и неколико европских земаља- каже Зоран Војиновић из Љубовије, један од оснивача  Дринске регате у том градићу.

ДРИНА ЈЕ НАЈЛЕПША РЕКА СРБИЈЕ И ЕВРОПЕ

Министар Ненад Поповић , Радомир Филиповић и Дејан Млађеновић

На мини конференцији за медије на старту регате учествовали су министар Ненад Поповић, председник општине Бајина Башта Радомир Филиповић и директор ТО Тара -Дрина Дејан Млађеновић.

-Дрина је најлепша река Србије и Европе. Огроман туристички потенцијал има овај крај који ће тек у будућности бити искоришћен. Овде су дошли туристи из Аустралије, Немачке, Мађарске, Русије. Кине, наша браћа из Црне Горе и Републике Српске, пријатељи из целе екс Југославије. Ова манифстација је један од најлепших догађаја који се у току године дешава у Србији- рекао је министар Ненад Поповић

-Шта да кажем, ово је лепота Србије. Оволико људи на води, то нигде нема. У центру града  цело време регате  одржавао се сајам домаће радиности, сувенира, меда и ракије. Хвала министру Поповићу и Влади Србије на подршци и помоћи коју нам пружају- истакао је Радомир Филиповић.

-Имамо доста искуства у организовању ове манифестације. За нас је најважније да нам је Влада Републике Србије, преко Министарства унутрашњих послова, омогућила да направимо невиђене мере безбедности за учеснике регате, помоћ нам је пружила и Република Српска. На овој манифестацији углавном је сваке године све исто, има само једна разлика, све је више регаташа. Нека тако буде и наредних година- казао је Дејан Млађеновић.

МОСТ ФЕСТ

На крају 26. Дринске регате „Бајина Башта 2019“ у вечерњим сатима започео је Мост фест на излетишту Рача. Најпре ће  се бројној публици представити  група „Одговор“ из Чачка. После ње наступиће Марија Шерифовић а у поноћ почеће музицирање Рибље чорбе.

„ЛУКОВО“ СКУВАЛО НАЈБОЉУ ЧОРБУ

У Перућцу је одржано традиционално такмичење у кувању рибље чорбе. Према речима председника МЗ Перућац, Драгана Тодоровића, учешће је узело 40 екипа. Жири је прво место доделио екипи „Луково“ из Бајине Баште, друго „Сретиној чесми“ из истог града, а треће „Технодруму“ уз Београда.

 

Текст и фото: Милан АНДРИЋ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest