Добитници новчића у чесници са свештеником Владетом Никитовићем

По традицији божићни празници у цркви Христовог Вазнесења из Рогачице привлаче доста верника из тог места, али и из других села која припадају рогачичкој Црквеној општини па и из Бајине Баште. Бадње вече окупило је неколико стотина оних који су желели да учествују у паљењу бадњака и да присуствују вечерњој служби у цркви коју је обавио старешина рогачичке цркве отац Владета Никитовић.

Свечаности поводом Божића
Причешће у рогачичкој цркви

–  Ја сам пре неколико дана дошао у Рогачицу из Бумбаревог Брда где сам службовао више година. Пријатно сам изненађен масовним учешћем грађана у обележавању Бадњег дана и доласком на јутарњу божићну литургију. Бадње вече обележено је и у цркви на Пашиној Равни где је службу обавио мој млади колега Јован Тимотијевић, који је у Рогачицу дошао пре месец дана. Обојица смо нови у овом крају пошто су ранији свештеници Владимир Kораћ и Јовица Пршић отишли на службовање у другим парохијама – каже свештеник Владета Никитовић.

Домаћини Бадње вечери
Домаћини Бадње вечери

Ове године домаћини Бадње вечери били су Радосав Павловић, Тихомир Ђунисијевић, Мирослав Илић, Мирољуб Максимовић и Ненад Јеремић. Они су за све госте припремили 150 литара куваноиг вина, 50 литара куване ракије, другог безалкохолног и алкохолног пића, пржену рибу и колаче. Поред ватре, на којој је наложен и бадњак, свирао је трубачки оркестар Миленка Филиповића из Ужица, а приређен је и велики ватромет за кога је пиротехничка средства обезбедила општина Бајина Башта. Поред бројних личности из привредног и јавног живота, учешће је узео и председник општине Радомир Филиповић. По завршетку славља у цркви и поред запаљеног бадњака, многи су се упутили у салу Дома културе где је весеље потрајало до иза поноћи, уз песму естрадних певача које су предводили браћа Зоран и Владе Стојић.

Браћа Стојић са колегиницом Анитом
Браћа Стојић Зоран и Владе Стојић

Божићну јутарњу литургију служио је старешина цркве отац Владета Никитовић уз саслужење свештеника Јована Тимотијевића. Поруку патријарха српског Иринеја прочитао је Милан Томић, председник Црквеног одбора. Потом је обављено причешће и ломљење чеснице коју је даровала Пекара Васић из Бајине Баште. У њој су била три новчића. Пронашли су их у својим комадима чеснице Јована Kовачевић из Љештанског, Митар Митровић из Kостојевића и Марина Димитријевић из Рогачице.

–  Срећна сам што сам у свом комадићу чеснице пронашла новчић. Постоји веровање да то најављује успешну годину па се надам да ће тако и бити – вели средњошколка Јована Kовачевић.

 

Текст и фото: М. Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest