„Мамурни чорбари“ из Пилице славе деценију дружења

 „Мамурни чорбари“ на „Гвоздачким данима“ „Мамурни чорбари“ на „Гвоздачким данима“ „Мамурни чорбари“ на „Гвоздачким данима“

 

За Пиличане кажу да су добри домаћини и дружељубиви људи. Воле Пиличани да се похвале како имају светски чувену ракију „Стару песму“ коју производи погон Влада Илића, човека који је познат и по својој конфекцији „Тим“. Не заборављају да помену ни Сретена Аћимовића -Аћима, власника „Ас превоза“ и сувласника АБ „Ракета“, књижевника и некадашњег министра вера Драгана Драгојловића, великог друштвено- политичког радника, покојног Зорана Миливојевића…

– У том дружењу пре десет година дошао сам на идеју да оснујемо једну дружину која ће, осим дружања у нашем селу одлазити и у друга места на разне манифестације. Тако су настали „Мамурни чорбари“ и пријавили се за такмичење у кувању рибље чорбе на Преображењском котлићу у Рогачици. Од тада смо стално на тој манифестацији. Једном смо успели да будемо победници. У тој првој, тек основаној дружини,  уз мене су били Обрад и Милојко Рогић, Иван Марић, Ана Радовановић, Славица Рогић и Емилија Радовановић – каже Мишо Радовановић.

„Мамурни чорбари“ редовно учествују на Госпојинском сабору у Дубу где су такође били најбољи у кувању пасуља.  Прошле године  учествовали су и на „Гвоздачким данима“. Уз то, домаћини су манифестације „Дан малине“ у Пилици где се кувају рибља чорба и пасуљ.

– Свако на свој начин доприноси када нешто кувамо или печемо. У припремању рибље чорбе главни мајстори су Мишо и Славица, а у кувању пасуља Обрад и Мишо. Док се  кувају чорба и пасуљ, роштиљамо, а често печемо јагње или прасе. Ти дани дружења су нам и најлепши- вели Ана Радовановић.

Осим на такмичењима, та пиличка дружина  окупља се често у свом месту где за себе и своје пријатеље организује дружење.

-Требало је  у априлу да се дружимо уз печено јагње, али због ситуације са корона вирусом то није било могуће. Једва чекамо кад ће све ово проћи па да наставимо  са дружењем и обележимо десет година од његовог почетка- истиче Мишо Радовановић.

                                                                          Текст и фото: М.Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest