600 фазана

 

lovocuvari-zoran-petkovic-i-jordan-jelisavcic
Ловочувари Зоран Петковић и Јордан Јелисавчић
divlja-nabavljena-u-kragujevcu
Дивљач набављена у Крагујевцу

 

Ловачко удружење Соко из Бајине Баште је добар пример како се обогаћује ловиште и чува од предатора. У селу Зарожју, подно планине Повлена, неколико година постоји ограђени резерват за дивље свиње и у коме се обавља њихово прашћење. Чим прасад ојачају и буду способна за самосталан боравак у природи, пуштају се у ловиште.

Ове године у селу Рача акцијом ловаца и руководства ЛУ Соко направљено је прихватилиште за фазане. У њега је смештено 600 комада те дивљачи набављене у Kрагујевцу.

–  Kупили смо је када је напунила 10 недеља живота. У нашем прихватилишту у Рачи наставили смо да гајимо фазане још два месеца, након тога пустићемо их у ловиште – каже председник Ловачког удружења Соко Стаменко Милутиновић.

О фазанима у прихватилишту брину се ловочувари Јордан Јелисавчић и Зоран Петковић.

– У почетку смо их хранили одређеним концентратима, а сада, пред пуштање у ловиште, дајемо им два пута дневно зрнасту храну, кукуруз, пшеницу и овас. У нашем прихватилишту фазани су лепо напредовали па се надамо да ће моћи да опстану у природи. Из околних шума до прихватилишта долази десетак фазана. И њих хранимо – вели ловочувар Јордан Јелисавчић.

Фазанска дивљач у ловишту је проређена. Дуго није било ни набавке. То је утицало да нема лова. У ЛУ Соко истичу да им је намера да и идуће године  пусте у ловиште бар неколико стотина фазана.

– Фазане из прихватилишта у Рачи пустићемо у равничарским деловима ловишта око река јер ту им је лакше да презиме. Секције из Црвице, Раче, Kостојевића, Злодола, Дуба, Заглавка, Пилице, Обајгоре, Оклеца, Гвосца, Овчиње и Бачеваца обавиле су чишћење својих подручја од предатора, поставили су хранилице, настрешнице и купе од кукурузовине које ће служити као зимовници- каже ловочувар Зоран Петковић.

Текст и фото: М. Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest