Од септембра прошле године општина Бајина Башта, поред КУД-а „Миленко Топаловић“  има још једно културно уметничко друштво. Реч је о КУД -у „Јелек“.

-Последњих година на подручју наше општине интерес за фолклор је све већи па смо се одлучили за оснивање новог КУД-а који је за само неколико месеци окупио преко 200 чланова. То су ученици од првог разреда основне школе па до завршних разреда средњих школа. У граду их је 120, а у нашим секцијама у Бачевцима, Рогачици, Костојевићима и Оклецу их је још 80. Имамо пет узрасних група, бумбаре, пионире, лептире, припремну групу и први ансамбл. Основали смо и оркестар кога води професор музичке културе, хармоникаш Милош Јовановић. Уз њега су гочиста Жељко Димитријевић, фрулаш Милош Петковић, виолиниста  Милош Димитријевић, а по потреби ангажујемо гитаристу и и флаутисту- каже председник КУД-а „Јелек „ Небојша Симић.

Чланови фолклорне секције из Рогачице

Симић ће идуће године напунити 30 година културно- уметничког рада. Почео је као играч 1990. године у КУД-у „Миленко Топаловић“ у време када га је водио истакнути председник Мирослав Петровић „Кеса“, а уметнички руководилац био Биростан Јовановић. Последњих осам година био је уметнички руководилац у том КУД-у. Ту дужност, заједно са Александром Васиљевић, обавља и у новоснованом КУД-у „Јелек“.

-За кратко време у програм смо уврстили игре из Шумадије, влашке и бугарске игре, оне из Врања, Црноречја, Алексинца и Биначке  Мораве. Успели смо да набавио ношње за игре из Шумадије и Јужне Србије. Остварили смо сарадњу са Ткачницом „Врело“ из Бајине Баште. Урадила нам је део ношњи. Задовољни смо како је то обављено па ће нам „Врело“ урадити Влашку и ношњу из Понишавља- истиче Симић.

Председник КУД-а „Јелек“ Небојша Симић

Убрзо по оснивању,  КУД“ Јелек“ је почео са наступима. Најпре на  Златибору и Мокрој Гори за потребе „Гаспрома“. Потом се нижу наступи  на „Српским вечерима“ за потребе Туристичке агенције “Таратурс“ на Залтибору и Тари, у хотелу „Цептер Дрина“ . Међу публиом били су бројни туристи из Русије, Словеније, Пољске и Француске.

-У фебруару ове године , заједно са КУД-ом „Војвода Јанко Катић“ из Младеновца,  представили смо се у Биокопу „Влаја“ бајиноибаштанској публици и били лепо примљени. У мају смо имали узвратну посету пријатељима из Младеновца. У августу први пут изаћи ћемо на међународну сцену. Бићемо учесници фестивала “Охридско срце“ у Македонији који ће трајати од 15-21. августа. Ићи ћемо у Челинац код Бања Луке. Идуће године гостоваћемо у Словачкој- вели Симић.

У КУД-у „Јелек“ истичу да су захвални локалној самоуправи и Установи “ Култура“ на подршци и помоћи коју им пружају. Кажу да ће на то узвратити добрим радом и репрезентовањем Бајине Баште на наступима у земљи и иностранству.

ФЕСТИВАЛ ФОЛКЛОРА

У плановима КУД-а „Јелек“ је  оснивање фолклорног фестивала у Бајиној Башти у 2020. години. Послови око тога су у одмаклој фази. Окосницу фестивала чиниће културно -уметничка друштва из Бања Луке, Ужица, Младеновца, Нове Вароши, Рудог и Бајине Баште. Његова репризна издања биће у Вишеграду и Требињу.

                                                                           Текст и фото: М.Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest