КУЋА У КОЈОЈ РАСТУ РЕПРЕЗЕНТАТИВЦИ

ByББ ГЛАС

31. јануар 2021. , , ,
Porodica PecenicaПородица ПеченицаPorodica Pecenica

У бајинобаштанској породици Милије и Милице Печенице, смештене недалеко од раскрснице, која има кракове за Тару, Рачу и Црквине, у миру одрастају брат и сестра Огњен и Јана, са двогодишњим репрезентативним стажом у млађим селекцијама Карате федерације Србије.

Огњен и Јана Печеница
Огњен и Јана Печеница

Огњен је ученик другог разреда Гимназије „Јосиф Панчић“ из Бајине Баште. О свом почетку бављења каратеом каже:

-Тата је био фудбалер, играо 10 година за Слогу па је желео да се и ја бавим спортом. Мени се допао карате још у првом разреду основне школе па сам постао члан КК Омладинац. Први тренер ми је био Миленко Ордагић са којима радим и данас. До петог разреда вежбао сам и такмичио се у катама, од тада надмећем се у борбама. Сада наступам у кадетском узрасту у категорији плус 75 килограма.

Огњен Печеница је освојио треће место на првенству Србије и изборио место за одлазак на Балканско првенство у Дубровнику где се пласирао међу десет најбољих. Побеђивао је на више интернационалних турнира као што су Трофеј Горњег Милановца, Опен Тара, доносио медаље са Златног појаса у Чачку, Ноћи шампиона у Младеновцу, Београдског победника…

-Волео бих да постигнем бар део онога што су урадили Недељко Ордагић и Стефан  Јоксић, да узмем медаљу на неком Европском или Светском првенству- вели Огњен.

У слободном времену воли да црта ликове и слика природу. Судећи по колекцији цртежа и слика, које чува у својој соби, и на том пољу је успешан.

Огњенова сестра  Јана је ђак седмог разреда у ОШ “ Рајак Павићевић“. Карате је почела да тренира  такође у КК Омладинац и то са непуних пет година. Прве тајне тог спорта открила јој је Весна Филиповић, дугогодишња такмичарка и тренер у Омладинцу. Касније је радила са Миленком Ордагићем, у последње време све чешће са Недељком Ордагићем.

– Кад сам видела брата у кимону, пожелела сам да и ја тренирам карате. Родитељи су ми испунили жељу. Наступи на такмичењима, поготово на онима са којих сам доносила медаље,  још више су ми дали воље за тренинге. Кратко време сам тренирала и одбојку у ОК Тара, али сам схватила да је карате мој живот. Мени је узор Јована Прековић. Најсрећнија бих била, ако бих, као она, стајала на победничком постољу у Европи и свету и слушала нашу химну. Што се тиче хобија, и ја волим да цртам, али нисам успешна као брат Огњен – каже Јана Печеница, репрезентативка  Србије у кадетском узрасту.

РЕЧ МИЛЕНКА ОРДАГИЋА

– Огњен и Јана су узданице нашег клуба Омладинца. Очекујем да то буду и на репрезентативном нивоу. Вредно раде, остварују одличне резултате. Лепо су васпитана деца, узор у свему. Очекујемо да ће за неколико година имати сјајне резултате  у међународним размерама.

ДВОСТРУКА ПРВАКИЊА СРБИЈЕ

У 2018. години била је државни првак, у 2019. години је стигла до бронзане медаље, а у 2020. години постала је поново првакиња Србије. И на Купу Србије била је најбоља. Готово на свим турнирима у последње три године Јана је доминирала и враћала се са златном медаљом..

Текст и фото. М.Андрић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest