Централна манифестација на којој је обележено 40 година постојања Националног парка Тара одржана је 17. новембра у сали хотела Цептер Дрина у Бајиној Башти. Присутнима се најпре обратио директор НП Тара Драгић Караклић.

-Традиција  истраживања и заштите природе је дуга 150 година. Почела је првим доласком  Јосифа Панчића и његових ученика. Почеци  заштите природе на подручју  које данас  покрива НП Тара датирају из 19. века. У првој шумској основи  за газдинску јединицу Звезда одређују се заштитне шуме у којима се забрањује и не планира искоришћавање. Званично институцијална заштита почиње 1950. године када се формира 6 резервата природе. Исте године шумарски стручњаци професори Милојковић, Коларевић и Чолић подносе прву иницијативу за формирање  националног парка, али је она одбијена као некомплетна.  У 1971. години  формиран је Регионални резерват Звезда.  Коначно НП Тара оснива се 13. јула 1981.године. Данашње његове границе заокружене су 2015. године. После  40 година можемо да кажемо да су све темељне вредности  НП Тара  сачуване. То подручје  постало је  једно од најзначајнијих туристичких дестинација у Србији- казао је, између осталог, Драгић Караклић, директор НП Тара.

Караклић је нагласио да управљање заштићеним подручјем није лако. Оно захтева проналажење идеалног баланса  између управљача и корисника  простора. Проблем је што сви не доживљавају заштиту простора на исти начин.  И стручњацима је тешко да кажу где је идеална граница.  Он је истакао да је сарадња са локалном заједницом знатно побољшана, да у њој има конструктивног сарадника и да је оснивањем Савета корисника, првог у Србији, све озваничено.

Пригодне поклоне за јубилеј НП Тара добио је од НП Козара из Републике Српске и НП Уна из Федерације БиХ.

Pоklon oд NP Koзara
Поклон од НП Козара

Обележавање јубилеја НП Тара настављено је  промоцијом монографије  „ НП Тара 40 година постојања“. Њен издавач  је НП Тара и Завод за за заштиту природе Србије. О монографији је говорила њена уредница  Драгана Остојић. Потом је Милица Томић,  помоћник директора за заштиту и развој  НП Тара представила монографију Драгице  Вилотић „Лековитио биље НП Тара“. Издавач је НП Тара. Приказан је и краћи филмски прилог о Тари глумца  Јована Јелисавчића и дужи филм Драгана Филиповића. На крају је уприличена посета Центру за посетиоце у НП Тара.

ОДГОВОРНО ЋЕМО УПРАВЉАТИ  ОВИМ ПОДРУЧЈЕМ

–  Наставићемо да одговорно управљамо  овим подручјем и да активно  радимо на његовом унапређењу  и промоцији.  Трудићемо се да  нађемо оптималан баланс између захтева за заштитом  и коришћењем простора. Притисак на природу  ћемо најбоље смањити  образовањем и информисањем  запослених, локалног становништва  и посетилаца. Можемо успети само ако имамо подршку  и разумевање  надлежних институција, локалне заједнице и јавности . За Национални парк Тара сви смо одговорни- вели Драгић Караклић.

ДОБИТНИЦИ ЗАХВАЛНИЦА

Захвалница Општини Бајина Башта
Захвалница Општини Бајина Башта
Zahvalnica za TO Tara Drina
Захвалница ТО Тара- Дрина
Zahvalnica za Komunalno
Захвалница ЈКП
Захвалница Бориши Чолићу
Захвалница Бориши Чолићу
Dragic Karaklic i Jovan Memedovic
Захвалница Јовану Мемедевићу

Драгић Караклић уручио је захвалнице институцијама и појединцима који су допринели развоју  НП Тара  Добили су их:  Министарство за заштиту животне средине  Републике Србије, Завод за заштиту природе Србије, Покрајински завод за заштиту природе, Геолошки завод Србије, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Факултет примењених уметности  Универзитета  уметности у Београду, Радио ТВ Србије-дописништво Ужице, ТО Тара –Дрина,  Војна установа Тара, ЈКП 12“ септембар“, Општина Бајина Башта, Телеком Србија, Зоран Кафеџић,  др Драгана Остојић, др Драгица Вилотић,  Јован Мемедовић,  др Зоран Блажини и Бориша Чолић.

                                                                                                  Текст и фото: М.Андрић

                                                                                                              

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest