takmicenja u kosenju

У организацији  Удружења  грађана „ Гвоздачки дани“, под покровитељством Месне заједнице Гвоздац, 24. и 25. јула одржана је истоимена манифестација. Традиционално њено место одржавања је Лазића раван на Гвоздачкој планини.

Првог дана у поподневним и ноћним сатима одвијало се народно весеље које је трајало до ране зоре. Следећег дана централно место на „Гвоздачким данима“ припало је надметању косаца у ручном кошењу под слоганом „ Ако си косац, дођи у Гвоздац“. Учешће је узело 13 косаца из Гвосца, Овчиње, Јагоштице, Пилице и Бајине Баште. За назив победника такмичили су се Владисав Марјановић, Рашо Павловић,  Радољуб Петровић, Милија Марјановић, Жељко Стефановић,  Милан Перишић,  Зоран Марјановић, Дејан Јанковић, Младен Лукић, Андрија Танасијевић, Радомир Алексић,  Дејан Павловић и Милован Павловић. Косце је на место такмичења уз чутуру са ракијом извео  и пожелео им успех Радоје Танасијевић на чијој ливади се одржавала манифестација.

Уз бодрење бројне публике косци су дали све од себе, а петочлани жири, у коме су били Зоран Васиљевић, Цветко Павловић, Бошко Остојић, Радоје Марјановић и Жељко  Танасијевић, имао је тежак задатак да изабере најбоље. После завршетка кошевине, петорица најбољих су поново изашли на ливаду па је тек после другог круга надметања жири донео коначну одлуку о тројици најбољих.

Одлуку жирија саопштио је председник Организационог одбора манифестације и председник Удружења грађана „ Гвоздачки дани“ Марко Марковић. Награде је уручио председник месне заједнице Гвоздац  Владисав Марјановић.

Najbolji kosci
Најбољи косци са представницима организатора манифестације

Прво место припало је Дејану Јанковићу из Пилице, друго је заузео  Жељко Стефановић из Јагоштице, а треће актуелни председник Скупштине општине Бајина Башта Младен Лукић. Победник је добио пехар и диплому, а другопласирани и трећепласирани ручне косе коване у Мркоњић Граду. Занимљиво је да су сва тројица првопласираних први пут учествовали на некој такмичарској манифестацији косаца и да су им ово биле прве награде.

Осим такмичења у кошењу, одржано је и надметање у надвлачењу конопца. Прво место припало је екипи Стрмова, друго екипи 101, а треће Стругари  Остојић.

Надвлачење конопца
Надвлачење конопца

– Све је протекло у најбољем реду. Време нас је послужило. Хвала свима који су били део манифестације „Гвоздачки дани“. За следећу годину припремићемо се још боље. Придодаћемо неке нове садржаје и повећати број косаца који ће узети учешће у такмичењу. Такође очекујемо још више посетилаца – казао је за ББ глас Марко Марковић, председник Организационог одбора  манифестације „Гвоздачки дани“.

Текст и фото: М.Андрић

НЕИЗБЕЖНИ  „МАМУРНИ ЧОРБАРИ“

Mamurni Corbari

Неодвојив део манифестације „ Гвоздачки дани“ су и „Мамурни чорбари“ из Пилице. Реч је о вишечланој дружини која сваки пут дотера покретну пећ за печење прасади и јагњади, роштиљ и пиће. Ове године, док се пекло прасе, припремали су ћевапе и кобасицу на роштиљу ,а „Туњо“ се побринуо да у оближњем шумарку пронађе неколико првокласних гљива вргања који су завршили на роштиљу. У пиличкој дружини били су  капитен Мишо Радовановић, Обрад и Милојко Рогић,  Ненад Дамњановић „Туњо“, Миладин Симић,  Зоран  Радовановић, Дејан Јанковић, Мишо Павловић, Ана Павловић и Весна  Обрадиновић.

ЗАХВАЛНОСТ СПОНЗОРИМА

Организатор је доделио захвалнице  значајнијим спонзорима који су помогли „ Гвоздачке дане“. Добили су их „Задругар„ из Бачеваца, „Ловац“ из Бајине Баште, Компани Биљић из Бачеваца, Пољопривредна апотека „Јокић“, Хладњача „Фриго“ из Пилице, НМ Електро „Бајина Башта“, Михаило Стевановић и Дејан Марјановић.

Захвалница спонзору Биљић компанији
Захвалница спонзору Биљић компани

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest