Обележавање Међународног дана особа са инвалидитетом-ТЕШКО БЕЗ ПОДРШКЕ

Т

Међународни Дан инвалидних лица, 3. децембар, скромно и свечано је обележен у просторијама Општинске организације слепих из Бајине Баште.

Према проценама Уједињених нација, око 10 одсто светске популације чине особе са неким обликом инвалидитета, а у Србији таквих особа има више од 700 хиљада. Удружења инвалидних лица у Бајиној Башти су непрекидно укључена у активности на изналажењу бољих и хуманијих услова за образовање и запошљавање инвалидних лица.

Дан одсоба са инвалидитетом
Све за лакши живот и рад
  • Положај особа са инвалидитетом у нашој општини није сјајан. Недостају нам финансијска средства за наше редовне активности, па се некоако сналазимо – каже Латинка Васић, председница Општинске организације слепих и слабовидих – Локална самоуправа је тек у новембру расписала конкурс за финансирање невладиних организација, ми смо конкурисали, одобрено нам је 146 хиљада динара, али још ни динара нисмо добили. Ове године је изостала и Дринска регата за инвалиде коју нисмо могли организовати јер нисмо имали средства.

Латинка Васић истиче, да је Општинска организација слепих, упркос бројним проблемима и недостатка средстава, ипак успела да реализује већи део својих активности, углавном захваљујући Министарству правде које им је одобрило 160 хиљада динара за реализацију пројекта „Ако нас подржите, живот ће нам бити лакши“:

  • Са овим средствима финансирали смо климу и два рачунара у нашим просторијама. Набавили смо и по пет говорних апарата за мерење нивоа шећера у крви и за мерење притиска, то смо поделили нашим члановима, према одлуци Управног одбора. Надам се да ћемо им тиме обезбедити бар донекле лакши живот. Наша су потребе, међутим, знатно веће, али овога пута смо урадили колико смо могли.
Дан особа са инвалидитетом БАЈИНА бАШТА
Говорни апарати за лакши живот

Бајина Башта је, како се истиче у Удружењу слепих и слабовидих лица, некада била прва у Републици по бризи за инвалидна лица, сада је међу задњим. Урађена је и социјална карта са назначеним социјалним статусом сваког домаћинства, али она никада више није ажурирана нити је имала своју функцију. Удружење сада има 34 члана, од тога четворо деце. Једна девојчица је у специјалном одељењу школе„Свети Сава“, две су у специјалној школи за слепе у Новом Саду. Посебно је, каже Латинка Васић, тежак случај дечака са Пашине Равни који се налази у специјалној школи за слепе у Земуну. Он је једини у Србији коме његова општина није обезбедила трошкове смештаја, па ће то, уколико се ништа не учини, морати учинити родитељи који су такође у тешкој материјалној ситуацији.

Имамо воље – за боље

Скромно и ненаметљиво, како то прилике налажу, Друштво за церебралну идечју парализу из Бајине Баште, у својим просторијама је обележило 3. децембар– дан особа са инвалидитетом. Друштво данас окупља око тридесетак својихчланова, и настоји да у сваком тренутку пружи психосоцијалну и материјалну подршку особама са инвалидитетом, чији је положај знатно унапређен, али су и даље на неки начин дискриминисани, пре свега због стереотипа и предрасуда друштва.

– Трудимо се да својим члановима и свим особама са инвалидитетом помогнемо у коришћењу њихових основних људских права  кроз саветодавне активности које могу да олакшају рад и живот особа са инвалидитетом– истиче Катарина Лукић, председница Друштва – То радимо кроз наше редовне програмске активности, психосоцијалну подршку чланству, програм унапређења здравља, културно –забавне активности…  Наравно, као и до сада, тражимо подршку и ослонац од општине, Савеза за церебралну и дечју парализу Србије, Министарства за рад, запошљавање и социјалну заштиту, све то кроз конкурсе за наше пројекте и програмске активности. Ове године смо реализовали пројекат под називом „Можемо и хоћемо боље, и за то имамо воље“.

Друштво за церебралну и дечју парализу окупља своје чланство кроз три врсте радионица: саветодавне, креативне и радне, у сарадњи са Радионицом ткања „Врело“ из Бајине Баште. Резултат тих активности је и израда сувенира, производа на разбоју и од вуне, који се продају у просторијама Инфо-центра, а често се организују и продајни штандови.

О. Додић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest