Признање Рачански печат

 

Четвородневна културна и духовна манифестација „Дани Раче украј Дрине“ завршена је у недељу, 13. октобра, у манастиру Рачи, доделом Рачанског печата. Ове године, ово значајно признање добио је Арно Гујон, француски хуманитарац и оснивач фондације „Солидарност за Косово“. Рачански печат је Гујону додељен у знак захвалности за сва дела којима је, годинама уназад, хумано и несебично помагао живот и опстанак српског народа на Косову и Метохији.

Славодобитник овог значајног признања, међутим, није био присутан на свечаности у манастиру Рачи. Уместо њега признање је примио његов асистент Стефан Марковић који је том приликом рекао да „за Гујона ово признање представља још један пример да је све што је у протеклих 15 година радио на Косову и Метохији цењено и препознато у Србији, а да његов труд представља искрену жељу да се помогне српском народу у јужној српској покрајини“.

Анро Гујон (Гренобл, Француска, 1985) је познат и као аутор књиге књиге „Сви моји путеви воде ка Србији”. Први пут је 2005. године дошао у Србију са братом Бертраном возећи комби пун хуманитарне помоћи за Србе на Косову и Метохији, а од 2015. године је држављанин Србије, на основу заслуга током десетогодишњег хуманитарног рада. Носилац је више одликовања и признања за свој досадашњи хуманитарни рад. Од 2012. године се настанио у Београду са породицом. Активан је у више културних удружења и редовно држи предавања и трибине по Србији и иностранству.

Досадашњи носиоци Рачанског печата, признања установљеног 2015. gодине, су Милорад Додик и архимандрит Јован Радосављевић.

 

                                                                                                                      О. Додић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

три × пет =

Pin It on Pinterest