ЗАПИС ТАРЕ: Производи од врхунског млека добијеног од крава које пасу по чистим обронцима планина западне Србије

МЛЕКАРА - СПАСОЈЕВИЋМЛЕКАРА - СПАСОЈЕВИЋ

 

Када су му почетком деведесетих година купци бурека затражили јогурт, Радомир Спасојевић, власник мале пекаре у Бајиној Башти одлучио је да га направи сам. И то тако што ће дневну собу у властитом дому претворити у мини-млекару. Остало је историја…Већина људи, која је одрастала на селу, никако не може да се навикне на укус млека и модерних млечних напитака или сирева обогаћених протеинима биљног порекла, Иако таквом млеку ништа не фали по питању квалитета, многи ипак жуде за оним добрим старим, пуним укусом правог, природног млека, али и јогурта, киселог млека,павлака И сирева прављених од чистог млека, млека без додатака И протеина са стране.Detalj-iz-proizvodnje-u-Mlekari-Spasojevic

Срећом, у Србији постоје ретки произвођачи који су задржали традиционалан начин природне производње млека и млечних производа. Један од њих је Млекара Спасојевић са својим производима обједињени под брендом “Запис Таре”, која је од 1995. године до данас прерасла из мале кућне млекаре у једну од најмодернијих у земљи и запошљава седамдесетак људи.

МЛЕКАРА - СПАСОЈЕВИЋ

Већина људи, која је одрастала на селу, никако не може да се навикне на укус млека и модерних млечних напитака или сирева обогаћених протеинима биљног порекла, Иако таквом млеку ништа не фали по питању квалитета, многи ипак жуде за оним добрим старим, пуним укусом правог, природног млека, али и јогурта, киселог млека,павлака И сирева прављених од чистог млека, млека без додатака И протеина са стране.

МЛЕКАРА - СПАСОЈЕВИЋ

Срећом, у Србији постоје ретки произвођачи који су задржали традиционалан начин природне производње млека и млечних производа. Један од њих је Млекара Спасојевић са својим производима обједињени под брендом “Запис Таре”, која је од 1995. године до данас прерасла из мале кућне млекаре у једну од најмодернијих у земљи и запошљава седамдесетак људи.

МЛЕКАРА - СПАСОЈЕВИЋ

Осим правог, нехомонизованог пастеризованог млека које нуде, њихови кисело-млечни напици, павлаке, кајмак и сиреви праве се ручно и то искључиво од природног планинског млека –добијеног од крава које слободно пасу по обронцима Соколске планине, Повлена, Таре и Златибора – у које су додате само корисне сатартер културе за развој бактерија и сирила.

мЛЕКАРА -СПАСОЈЕВИЋ

– Сировинско подручје са ког прикупљамо млеко је јединствено, јер ретко ком млеку пристаје предзнак да је планинско, као оном млеку које прикупља Млекара Спасојевић. Мали поседи наших коопераната су при оваквом приступу предност, јер се налазе у руралним срединама, које се не исплати третирати хемијским препаратима, тако да трава са ових подручја није прскана никаквим хемијским препаратима која би нарушила природну равнотежу – објашњава Радомир Спасојевић, власник Млекаре.

Како би достигли врхунски квалитет својих “Запис Таре” производа, у овој млекари се придржавају најстрожих критеријума за одабир и контролу улазне сировине, као и најсавременија светска достигнућа у области технологије прераде млека. Приликом пријема у Млекару, сво млеко подвргава се анализама по прописаној процедури, физичког третмана пречишћавања И пастеризације као и додатног сепарисања заосталих бактерија и соматских ћелија у сировом млеку.

– Пре десетак година нисмо ни сањали да ће наша Млекара достићи такав ниво технолошке опремљености, која факторе ризика спољних утицаја на квалитет производа, своди на минимум. Од тренутка пријема млека у млекару, те његове трансформације у многобројне наше производе, исти се до крајњег купца крећу у температурном режиму под контролисаним условима, у тзв. “хладном ланцу”. Улажемо и велике напоре у додатне едукације својих сарадника у областима хигијене муже и третмана млека, како би помужено млеко задржало све природне карактеристике од вимена до уласка у млекару. Ценовно награђујемо оне произвођаче који нам предају најквалитетније млеко које задовољава параметре ЕУ квалитета – каже Спасојевић.

                                                           Извор: БЛИЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest