Весна Ђурић, председница општине Бајина Башта: БРИНУЋЕМО ПОДЈЕДНАКО О ГРАДУ И СЕЛИМА

Општина Бајина Башта је једна од ређих у Србији у којима је за председника изабрана представница лепшег пола. У историји бајинобаштанског краја то се десило два пута. Најпре је дужност председника општине обављала др Миланка Божић од 1996-2000. године, а Весна Ђурић ступила је на ту дужност са четворогодишњим мандатом после  овогодишњих избора.

Весна - Ђурић 2

Звучи помало невероватно, али је чињеница да њих две имају више заједничких карактеристика. Обе потичу из колонизованих породица у Војводини, обе су здравствене раднице, раде у истом Дому здравља „Евелина Хаверфилд“. Мужеви су им били студенти Шумарског факултета, обојица су из Заовина, раде у истој фирми, Националном парку Тара…

Зна се да је после Другог светског рата  генерал Љубодраг Ђурић  помогао да више заовљанских породица буде колонизовано у Банатском Карловцу 1947. године.

-Мој отац Обрад дошао је са Таре из Заовина годину дана раније. Ту се запослио и оженио девојком Надом родом из Крушевца. Осим мене имају још једну кћерку Мицу. Основну школу завршила сам у Банатском Карловцу, средњу у Панчеву, а Вишу медицинску у Београду. У Ужицу сам 2009. године стекла звање дипломираног економисте –менаџера у здравству -каже Весна Ђурић.

Током школовања била је одличан ђак. Добитник  је бројних диплома , међу којима је и Диплома “Вук Караџић“. Лиценцирани је предавач прве помоћи, дугогодишњи волонтер Црвеног крста и носилац Сребрне значке здравствених радника Србије.

На питање како се обрела у Бајиној Башти, Весна Ђурић вели:

-Игром случаја вратила сам се у очев завичај. За све је “крив“ мој супруг Драган Ђурић. Била је то љубав из наших студентских дана коју смо крунисали срећним браком у коме смо добили сина и кћерку. По доласку у Бајину Башту, запослила сам сам се у Дечјем вртићу и радила у његовој радној јединици на Митровцу пет година. Следећи посао сам добила у Дому здравља „Евелина Хаверфилд“ и ту сам, до ступања на дужност председника  општине, осам година била главна сестра.

За неколико дана Весна Ђурић је уз рад снимила ситуацију у општини почела да вуче прве потезе на свом новом радном месту.

СА ПРВИМ САРАДНИКОМ РАДОМИРОМ ФИЛИПОВИЋЕМ
Са првим сарадником Радомиром Филиповићем

-Моја је предност што сам пуних осам година као одборник и председница СО добро се упознала са општинским пословима. Олакшавајућа околност за мене је што су ми први сарадници бивши председник општине Радомир Филиповић, сада заменик председника општине, и бивши народни посланик Младен Лукић, сада председник СО Бајина Башта. Уз помоћ СО, Општинског већа и свих општинских служби настојаћемо да будемо добар тим који ће радити на добробит општине и њених житеља-вели Весна Ђурић.

Један од првих послова по ступању на дужност председнице општине односи се на припреме за ребаланс буџета за 2020. годину и припрема буџета за 2021. годину.

-Вирус корона успорио је многе послове  па и планирану динамику одржавања седница Скупштине општине. Због тога се мало касни у ребалансу буџета, док за нови имамо довољно времена. Рачунамо да ће нови буџет бити финансијски сличан овогодишњем. Трудићемо се да не буде мањи. Иначе, тренутна финансијска ситуација је повољна, општина има око 240 милиона динара на свом рачуну. Вирусна пандемија нам је месечно умањивала приходе за четири милиона динара што на годишњем нивоу износи близу 50 милиона- каже Весна Ђурић.

Она наглашава да ће општина подједнако бринути о потребама града и сеоских средина и да ће сви започети, а недовршени радови, и они договорени радови бити реализовани  у наредној години.

-Моја визија и визија мојих сарадника  је везана за значајан развој и унапређење туризма како у сфери садржаја тако и сфери инфраструктуре. Ту се подразумева завршетак Градског трга, уређење Главне улице до зграде некадашњег Бекоа, уређење фасада, купалишта на Рачи, видиковаца, планинарских стаза, заштита водних и шумских ресурса, уређење Спортског центра са надом да у перспективи добије рефлекторе. Пружићемо пуну подршку здравству, образовању, социјалним питањима, култури, спорту. Поспешићемо развој пољопривреде кроз разне субвенције и олакшице, бићемо уз привреднике и стварати им услове за лакше пословање и отварање нових радних места. Бринућемо максимално о комуналним потребама грађана, младима и лицима трећег доба. Сигурно је да има још пуно тога непоменутог, а биће предмет нашег интересовања- каже председница Весна Ђурић.

ПОЛИТИЧКА КАРИЈЕРА

Весна - Ђурић

Весна Ђурић у политичке воде кренула је 2011. године. Тада је постала члан Српске напредне странке у време када су припаднице лепшег пола добијале знатно више простора  у страначким органима.

-Имала сам понуде више странака да постанем њихов члан. Одлучила сам се за СНС јер ми се највише допадао њен програм и њена визија будућности Србије.- истиче Весна Ђурић.

Радећи примерно на свом радном месту, исто тако и на страначким пословима, добила је прилику да на изборима 2012. године буде одборнички кандидат.Те године постала је одборник Скупштине општине Бајина Башта. И на изборима 2016. године поново је добила одборнички мандат. Исте године изабрана је за председницу Скупштине општине. У овогодишњим изборима била је кандидат за народног посланика у Скупштини Републике Србије и кандидат за одборника у СО Бајина Башта. По конституисању СО, поново је изабрана за њену председницу. Већ на следећој седници СО једногласно је избрана за председницу општине Бајина Башта.

ТУНЕЛ КАДИЊАЧА ИНТЕРЕСАНТАН  И КИНЕЗИМА

Нова председница општине Бајина Башта Весна Ђурић, одмах по преузимања дужности, иницирала је  разговоре везане за градњу тунела Кадињача. Она је са групом својих сарадника у Београду имала састанак са представницима кинеске компаније FOWER SHINA која је заинтересована за послове око тунела Кадињача. Та компанија тренутно изводи радове на обилазници око Београда, на изградњи леве траке пута од моста на Сави код Остружнице до тунела Стражевица и обе траке до Бубањ Потока. Компанија је заинтересована да финансира и гради тунел Кадињача. Према речима председнице Весне Ђурић, ускоро ће доћи до узвратног састанка у Бајиној Башти од стране кинеске компаније. Ресорно министарство , на челу са министарком Зораном Михајловић,  је најавило пуну подршку градњи тунела испод Кадињаче. Раније је интерес за градњу изразила и једна компанија из Азербејџана, чији је директор долазио и обишао трасу будућег градилишта. То указује да су изгледи за изградњу тунела Кадињача све бољи.

-Тунел је вишеструко значајан за општину Бајина Башта, али и град Ужице, Подриње централну Србију, Републику Српску и Босну и Херцеговину. Саобраћај на релацији Бајина Башта -Ужице одвијао би се несметано у свим временским условима. Путовање би трајало знатно краће у односу на постојећу ситуацију. Приближило би то лепоте нашег краја бројним туристима, лакше и брже би се стизало до Ужичке болнице што је врло битно кад су у питању хитни и тешки медицински случајеви. Од посебног значаја тунел би био и за привреду- истиче Весна Ђурић.

РОЛОМАТИК ЋЕ ГРАДИТИ ЗАТВОРЕНИ БАЗЕН

Према речима председнице општине, нема бојазни кад је у питању градња затвореног базена и других објеката од стране фирме Роломатик на простору званом Задружне ливаде. У недавном контакту са том реномираном фирмом. потврђено је да ће се радити све раније најављено. До застоја је дошло због вирусне пандемије. Градњом затвореног базена, створиће се услови да сви ученици основних и средњих школа са подручја општине могу да га користе кроз посебне наставне часове. Његове услуге користиће и сви остали заинтересовани грађани.

СМАЊИЋЕМО ДИВЉУ ГРАДЊУ

Нова председница општине најављује одлучност кад су у питању дивља градња и легализација објеката. У договору са Националним парком Тара, ХЕ “ Бајина Башта“ и Србија-водама, започети су послови око решавања питања објеката у приобаљу и на самом језеру Перућац. Еколошки све мора се довести у ред. Не би требало дозвољавати да грађани поставе објекте па да их тек онда упозоравамо. Потребно је у старту спречити све оно што није у складу са законским одредбама. То би довело до лакшег решавања проблема.Ово важи и за остало подручје општине.

ПРОЈЕКАТ „ДЕТЕ  ТРИ ПЛУС“

Једна од првих иницијатива председнице општине односи се на пројекат “Дете три плус“. Мајке са троје и више деце добиће могућност да уз посебну картицу користе било где у Србији бројне попусте у разним областима почевши од трговина до осигурања. Општина Бајина Башта биће једна од првих која ће реализовати поменути пројекат. Општинска власт намерава да посвети више пажње такозваним рањивим групама грађана кроз разне облике помоћи.

Текст и фото: М.Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × 2 =

Pin It on Pinterest