Kод Централног споменика српским цивилима и војницима у Скеланима код Сребренице данас је служен парастос и прислужене свеће за покој душа 305 настрадалих Срба из овог места и околних села који су убијени у грађанском рату, а њих 69 убијено је на данашњи дан 1993. године.

Скелани Парастос

Више стотина становника средњег Подриња са обе стране Дрине присуствовало је парастосу, као и бројне делегације. Цвеће су положили председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Србије Миодраг Линта, посланик у Народној скупштини Републике Српске Саво Вулић, те генерал Милан Торбица испред Министарства рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске.

Скелани Парастос

Скелани Парастос

Цвеће су положиле и делегације Савеза логораша, ветерана и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске, те делегације борачких организација и општина Сребреница, Братунац, Зворник, општине Бајина Башта у Србији и бројне страначке делегације.

Начелник општине Сребреница Младен Грујичић рекао је новинарима да се народ окупио да ода дужну почаст погинулима и да обележи годишњицу њиховог страдања.

„Више од 500 Срба, већина цивила, из сребреничке општине настрадало је у последњем рату. Села и српска имовина и богомоље су уништени и нико због тога није одговарао, што говори о професионалности и објективности судова који доносе политичке пресуде осуђујући само Србе. Али стање се мења, објављивањем разних тајних докумената долази се до истине о рату и начину страдања у БиХ“, поручио је Грујичић.

Он је изразио очекивање да ће, ипак, неко од бошњачких починилаца злочина над Србима у овом крају одговарати и да неће сви умрети природном смрћу пре него што буду подигнуте оптужнице против њих.

Парастосу у Скеланима данас су претходили парастоси, прислуживање свећа за покој душа убијених и положено цвеће код споменика у оближњим селима Ћосићи и Kалиманићи чији су становници такође убијени на данашњи дан пре 27 година.

Од 305 убијених Срба из овог краја више од половине били су цивили, жене, деца и старци.

Муслиманске снаге под командом Насера Орића упали су на данашњи дан 1993. године у зору у села Kушиће, Ћосиће, Kалиманиће и још нека, а затим и Скелане.

Тог дана убијено је чак 69 становника овог краја, а две трећине настрадалих били су цивили, међу којима је неколико деце и 15 жена. Рањено је 165 мештана.

Најмлађа жртва био је петогодишњи Александар Димитријевић, а његов брат Радислав имао је 11 година.

БЕЗ РЕШАВАЊА ПИТАЊА СВИХ РАТНИХ ЗЛОЧИНА НЕМА ПОМИРЕЊА

miodrag - linta

Председник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта рекао је да је јасно да је злочин над српским народом у Скеланима код Сребренице била геноцидна политика планираног истребљења Срба са леве стране Дрине који је започела такозвана Независна Држава Хрватска почетком Другог свјетског рата.

 

ИЗВОР: СРНА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

три + осам =

Pin It on Pinterest