Са 30. седнице Општинског већа

На 30. седници Општинског већа, одржаној 15. новембра, на дневном реду се нашла и пореска политика за наредну годину у општини Бајина Башта. Веће је дало смернице општинским органима за израду те политике за 2020. годину. Параметри који утичу на висину пореза ове године су повољнији у односу на лане. Прошле године продате су 24 приватне куће, ове године 17. И цена је била доста мања. Ове године пореска основица у другој зони била 39 хиљада динара, а идуће биће 29.

Челни људи Општине:Петар Петровић и Радомир Филиповић
Петар Петровић и Радомир Филиповић

– То ће утицати да порез на куће буде мањи. У трећој зони 2018. он је био 25 хиљада, у идућој години пашће на 15. Kад је у питању пословни простор, и ту ће порез бити знатно мањи. Продато је 7 локала што је 50 посто мање него прошле године. То ће омогућити да се пореска основица са 92 хиљаде динара спусти на 35 хиљада динара.

– Ми не можемо пуно да утичемо на креирање пореске политике јер њу одређује промет. Ако је промет кућа и локала висок, висока је и пореска стопа. Упутићемо допис Министарству финансија и тражити да се пореска основица другачије регулише јер нагли скокови и падови не одговарају грађанима, али ни општинском буџету – каже председник општине Радомир Филиповић.

Једна од тачки дневног реда била је везана за план инвестиција у општини Бајина Башта за 2020. годину. Било је доста расправе и разних мишљења.

– Било је доста бурно из разлога што су потребе наших грађана и општине велике, а буџет доста скроман и не може да то све у једној години подржи. Сматрамо да је најбитније да приведемо крају оно што смо започели. Пре свега мислим на реконструкцију Трга Душана Јерковића. У јануару ћемо расписати јавну набавку за радове од Трга до Улице Браће Нинчић. Нећемо расписати тендер за уређење парка испред зграде Монопола из разлога што треба разговарати  са власником Монопола и видети да ли он има неку потребу и интерес. Нека сазнања говоре да су заинтересовани други инвеститори па и Kинези – каже Радомир Филиповић.

Горан Ђунисијевић и Синиша Спасојевић на седници ОВ
Горан Ђунисијевић и Синиша Спасојевић

На седници је речено да је завршена пројектна документација за улице Рајка Тадића и Иване Ване Ивановић, чије уређење ће коштати око 60 милиона динара.

– То нам је веза између две индустријске зоне. Рачунамо да од Министарства привреде идуће године добијемо половину потребних средстава, а ПДВ мора платити локална самоуправа. Потребно је саобраћајницу од зграде Суда пресвући новим асфалтом све до пијаца. У 2020. биће уређена и Улица Светосавска, као и Улица Вука Kараџића. Наредних дана очекујемо извођење радова на тротоарима у Улици војводе Путника где смо раније поставили нови асфалтни коловоз. Завршетком тих послова, полако би довели центар града у потпун ред. Остаје нам рад на Главној улици, измештање паркинга у зони између Светосавске и Вука Kараџића и уређење зоне шеталишта. У циљу сређивања уже зоне града, одржан је састанак са управницима стамбених зграда. Имамо два електранина дворишта која треба довести у ред. Велики нам је проблем паркинг у граду. Реконструкцијом Улице Рајка Тадића, уредиће се зона паркинга. У договору са станарима решиће се проблем  паркирања њихових возила. Има и предлога за подземни паркинг тамо где је то могуће. Ту ће највише бити ангажован архитекта Милош Петковић – наглашава председник Филиповић.

На седници је речено да послови око Топлане на био масу иду у добром смеру. Потврдио је то и директор ЈП ББ ТЕРМ Предраг Анђић. Јавна набавка за њену изградњу биће расписана до краја децембра. Веће је, између осталог, одлучило да помогне манифестацију Башта фест која је превазишла општинске оквире и пре две године установљени Божићни турнир у малом фудбалу.

Текст и фото: М. Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

три − 2 =

Pin It on Pinterest