Пчелари Бајине Баште своју славу Светог Василија Острошког прославили у манастиру Рача

Пчелари на литургији у манастиру Рача
Старешина манастира отац Герман и нови председник УП „ПОлен“ Милован Зекавица

И ове године своју славу Светог Василија Острошког бајинобаштански пчелари  из Удружења “Полен“ прославили су у манастиру Рачи. Они су најпре били на литургији, коју је служио старешина манастира  отац Герман, а потом је освећен и изломљен славски колач.

Пре славског ручка одржана је Скупштина ПУ „Полен“. Извештај о раду у прошлој години поднео је председник Предраг  Петровић, а финансијски извештај образложио је Лазар Дакић. Истакли су да је прошла година била успешна, да удружење нема никаквих дугова. Захвалили су  Националном парку Тара на пруженој помоћи. Обојица су истакла да нису задовољни сарадњом са локалном самоуправом и да се то мора поправити.

–  На подручју наше општине има три удружења пчелара. Из локалне самоуправе добијамо замерку што се не удружимо. То им је изговор да нас слабо или никако не помажу. Нека дају сваком удружењу према броју чланова. Мислим  да је то и најреалније. За неку пасуљијаду дају и по сто хиљада, нама ништа. Како је лепо чути да је, на пример, Ужице своје пчеларе помогло лане са пола милиона динара. И они имају више удружења –каже Лазар Дакић.

 

Славки ручак пчелара

Досадашњи председник  „Полена“ Предраг Петровић обавестио је Скупштину да није у могућности да и даље буде пердседник удружање јер је добио посао у Ужицу. На предлог Брана Стојкановића једногласно је за новог председника „Полена“ изабран Милован Зекавица. Он је у краћем обраћању члановима Скупштине обећао да ће настојати да заједнички допринесу још бољем раду удружења.

На славском ручку био је и отац Герман. Он је благословио ручак, пожелео добру пчелињу пашу и још масовнији долазак на славу идуће године.

                                                                                                                                                     Текст и фото: М.Андрић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 + 5 =

Pin It on Pinterest