Испитивање квалитета првих стубова у ЕЛЕКТРОИЗГРАДЊИ

ИМАЛО ЈЕ ШТА ДА СЕ ПОКАЖЕ И СЛАВИ

После Другог светског рата општина Бајина Башта утемељила је 12. септембар за Дан општине. Тако је на посебан начин дато признање првом ослобођењу ове подрињске варошице у току Народноослободилачке борбе вођене од 1941-1945. године.

Био је обичај да се тај свечани датум обележи пригодним манифестацијама и бројним радним победама. Тако је то трајало до краја 20. века када ће уследити промене. На крилима придошле  „демократије“, много шта је страдало па и датум обележавања Дана општине. Померен је најпре на 12. јул па онда на 25. јул у знак подсећања на  време  кад је Бајина Башта проглашена за варошицу.

ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ББ 1978.

Захваљујући дугогодишњем друштвено- политичком раднику  бајинобаштанске општине Милораду Мићи Мандићу, који је сачувао писану  позивницу са програмом Одбора за  прославу Дана општине 12. септембра 1978. године, ББ глас је у прилици да после 42 године отргне од заборава како се те године славио општински празник, подсети старије на та времена, а младе делимично упозна како је то било некад.

 

ДАН ОПШТИНЕ СТАНОВИ У УЛИЦИ ВОЈВОДЕ МИШИЋА
ДАН ОПШТИНЕ СТАНОВИ У УЛИЦИ ВОЈВОДЕ МИШИЋА

Обележавање Дан општине те 1978. године почело је у суботу 9. септембра одржавањем књижевне вечери  радника, синдиката, књижевних стваралаца индустрије и рударства  Србије и проглашење најбољих радника на Смотри „ Сусрети другарства 78“  у ресторану друштвене исхране градитеља реверзибилне хидроелектране у Перућцу. Идућег дана се почело  у 9 часова са  Регионалним аутомобилским релијем за инвалидна лица са стартом исрпед хотела Дрина. Сат касније кренуле су бициклистичке трке пионира и омладинаца. У 11 часова одиграна је кошаркашка утакмица, а у 12 часова отворена је изложба цвећа у локалу Трговинског предузећа „Звезда“ смештеном у новој згради Хидроелектране. Поподне је почело одигравањем фудбалске утакмице између Слоге и Црнокосе из Косјерића, проглашењем победника регионалног релија, а завршено симултанком велемајстора Боре Ивкова са шахистима ШК „Бајина Башта“. Трећег дана уприличен је пријем за ученике – добитнике „Вукове дипломе“. Потом је  означен почетак радова на изградњи  Фабрике бетонских стубова „Електроизградње“. На свечан начин обављен је пријем од извођача радова три стамбене зграде са 80 станова. Истог дана отворен је мотел у Костојевићима и означен почетак радова  на изградњи спортских објеката у Лугу. Током поподнева одигране су полуфиналне утакмице радних организација у малом фудбалу, кошарци и одбојци, одржан је шаховски меч  између ШК Бајина Башта и ШК Златибор из Титовог Ужица.У вечерњим сатима приређен је ватромет  и одржан културно- уметнички програм у сали хотела „Дрина“.

АПОТЕКА, ДОМ ПЕНЗИОНЕРА , ЗЕЛЕНА ПИЈАЦА

ДАН ОПШТИНЕ - ОТВОРЕН ДОМ ПЕНЗОНЕРА
ДАН ОПШТИНЕ – ОТВОРЕН ДОМ ПЕНЗОНЕРА

 

ДАН ОПШТИНЕ - РАДОВИ У СПОРТСКОМ ЦЕНТРУ
ДАН ОПШТИНЕ – РАДОВИ У СПОРТСКОМ ЦЕНТРУ

На сам Дан општине  било је највише активности. Почело се са свечаном седницом  Скупштине општине  на којој су, поред пригодног реферата,  додељена признања заслужним колективима и појединцима . По њеном завршетку  приступило се полагању венаца на споменике на Тргу „Душана Јерковића“,  на Боровом брду, на крајпуташима у Рачи и Лугу, на бисту  Милоша Требињца, на споменик  Босанских избеглица у Лугу и  споменике  и бисте  бораца НОР-а  код школа чије име носе. Тога дана у 10 часова отворена је савремена  пијаца, у 11 сати Дом пензионера, а у 12 Градска апотека. У 13 часова уприличен је пријем родитеља палих бораца , учесника у формирању  Прве рачанске партизанске чете и носилаца  „Партизанске споменице 1941.“. По подне је уследио богат спортски програм.  У гађању глинених голубова такмичиле су се екипе Бајине Баште,  Сребренице и Братунца, у Лугу је играна  фудбалска утакмице између Слоге и Јединства из Уба, на малим теренима одигране су финалне утакмице  радних организација у малом фудбалу, одбојци и кошарци. У току вечери  одржан је завршни део  у оквиру првенства Бајине Баште у шаху за  омладинце и жене.

М.Андрић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

једанаест + 17 =

Pin It on Pinterest