Саветник за произвођаче малине: ХИГИЈЕНА БЕРБЕ МАЛИНЕ

Берба је најважнија активност у засаду малине. То је тежак и сложен посао који представља један од најважнијих операција у годишњем циклусу малине, а који се треба обавити у релативно кратком року. Малина има врло осетљиве плодове који су нежни и слабе транспортабилности. У берби је потребно много ручног рада па самим тим има доста манипулација са убраним плодовима. У процесу бербе, утицај човека је најважнији, активна улога берача је незаменљива јер се мора имати у виду чињеница да се берба малине обавља ручно. Добра хигијенска пракса представља све поступке у погледу услова и мера да се осигура безбедност и употребљивост хране у свим фазама процеса од њиве до трпезе.

Улога произвођача малине је да осигурају примену добре хигијенске праксе на нивоу газдинства. Пажња треба да буде усмерена на спречавању проблема уместо на решавању након што се проблем догоди.  Добра хигијенска пракса у производњи малине подразумева:

  1. Избор парцеле / локалитета: Обавезно водити рачуна да се засади не налазе у близини места где се гаје животиње; где се складишти стајњак; где се одлаже отпад и где се врши третман отпадних вода.
  2. Квалитет воде за наводњавање: Неопходно обезбедити довољну количину воде која мора бити одговарајућег квалитета (познавање хемијских, микробиолошких и механичких особина воде).
  3. Употреба стајњака: Употребу ограничити на период мировања, новембар – фебруар, када се стајњак растура и одмах уноси обрадом земљишта.
  4. Хигијена берача (особља): Руке се обавезно морају прати пре почетка рада и сваки пут после паузе, одмах након употребе тоалета.
  5. Здравље берача (особља): Особе са симптомима пролива, повраћања и жутице не смеју радити.
  6. Санитарни објекти – тоалети: Потребно је најмање 1 тоалет на 10 особа, посебно за мушкарце посебно за жене. Санитарни објекти се морају налазити у близини парцеле, али не смеју бити у близини извора воде за наводњавање.
  7. Опрема за бербу: Пре и након коришћења гајбице темељно очистити/опрати и дезинфиковати; гајбице не користити за друге намене осим за бербу; бацити оштећене гајбице које хигијенски не могу да се одржавају
  8. Транспорт убраних плодова – Транспортно средство пре и после транспорта воћа мора се темељно очистити и дезинфиковати.

У примарној производњи воће може бити загађено бактеријама и цревним вирусима путем воде, земљишта, стајњака, ђубрива, опреме за бербу, транспортних средстава или преко прљавих руку берача или преко људи који сортирају воће у хладњачама. Најчешћи узрочници који изазаивају тровање храном су бактерија Escherichia coli, Salmonela sp., а од вируса норо вирус (NoV) који изазива гастроентеритис (пролив и повраћање). Овај вирус се не налази у плоду, већ се задржава на површини воћа. Основни узрок контаминације је лоша хигијена током гајења, откупа, бербе и сортирања воћа.

Принципи добре хигијенске праксе у производњи малине подразумевају добијање производа који је хигијенски исправан.

    Ана Прокић, дипл. инж. пољ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest