У данашње време и у савременој производњи парадајз се најчешће производи из расада. У зависности од годишњег доба, производња расада траје од 30 дана у топлијем делу године до 65 дана у зимским месецима за рану производњу у заштићеном простору. Место где се производи расад очистити од биљних остатака, корова и по потреби дезинфиковати да би се смањила могућност појаве болести и штеточина. Сетва се обавља у контејнере, а уколико су коришћени ранијих сезона потребно је извршити дезинфекцију истих. За сетву користити готове супстрате одређење гранулације, која је прилагођена култури која се гаји. Супстрате не мешати са другим материјама и не додавати ђубрива.
Пре сетве не препоручује се третман семена никаквим препаратима, пестицидима, микробиолошким ђубривима, стимулаторима раста и сл. Осим тога никако се не препоручује потапање семена и остављање у води. Контејнере пунимо да би добили уједначену сабијеност супстрата у целом контејнеру. Семенка се једноставно положи на сабијени супстрат и лагано покрије супстратом (мек покривач – као да се посоли). Семе посејати плитко И не више од 6 мм дубине. По завршеној сетви потребно је залити контејнере. Прво заливање обично радимо тако што контејнере стављамо у кадице са млако-топлом водом. Овакво заливање омогућава да супстрат капиларним силама упије велику количину воде и равномерно је распореди по целом контејнеру. Додатна предност је у томе што не долази до избацивања семенки из контејнера услед ударца капљица. Наредна заливања могуће је вршити одозго кантама са ружом или сл. Након заливања контејнере пренети у клијалиште или расадник. Док не крене клица потребно је одржавати температуру на 22-25°Ц. Када крене ницање неопходно је значајно смањити температуру да не би дошло до издуживања расада. То се ради када никне више од половине посејаних семенки и температура се снижи на око 20°Ц. Ово траје седам дана, а на овај начин се добијају складније развијене биљке. У даљем развоју температура зависи од јачине сунчевог зрачења. По сунчаном времену температура до 26°Ц, по облачном до 22°Ц и ноћна температура око 16°Ц. Учесталост заливања доста зависи од начина грејања и временских услова. Залива се када се супстрат просуши, количином воде довољном да вода пробије дно контејнера (односно чаше уколико заливамо пикирани расад). У пракси је пожељно ређе, а обилније заливање. Пикирање расада је техника која се примењује да би се повећао животни простор малим биљкама које расту. Најчешће се изводи када биљчице добију два стална листа. Обавља се у јутарњим или вечерњим сатима. Око биљака треба добро натиснути земљу И пазити да се не повреди стабаоце. Пикирање се најчешће ради у саксије 10×10 или пресоване коцке исте величине. Расад се из саксија расађује пре него почне цветање, а најбоље када су биљке у фази развоја 5 до 6 листова. Треба расађивати у право време јер се старији расад слабије прима и прва цветна грана слабије замеће. Одмах након расађивања биљке залити и земљу не сабијати превише око биљака. Хемијске мере заштите расада спроводимо након сетве расада и приликом расађивања. У данашње време за заштиту расада можемо користити широку палету препарата који су регистровани за органску производњу.
Вељко Јоксимовић, ПССС Ужице, ратарство и повртарство