ФК „Соко“ нема где да тренира – дискриминација или непоштовање правила?

ФК СОКО , терени, коришћење, забранаПионири ФК Соко са тренерима пред закључаном капијом терена са вештачком подлогом,

Након разматрања предлога Комисије за спорт општине Бајина Башта, Општинско веће на седници од 11. октобра 2018. године донело је Решење којим је дефинисан распоред коришћења спортских објеката  у јавној својини општине Бајина Баша од стране спортских организација, носиоца одобрених годишњих програма којима се задовољавају потребе и интереси грађана у области спорта за 2018. годину. Решење ће се примењивати до потписивања уговора између спортских организација и општине Бајина Башта о реализацији годишњих програма којима се задовољавају потребе  и интереси грађана у облатри спорта за 2019. годину.

Међу корисницима  помоћног фудбалског терена са вештачком подлогом у поменутом Решењу нема Фудбалског клуба Соко.

Тренер и председник ФК Соко Зоран Радовановић-Бардак
Зоран Радовановић-Бардак

–  Наш клуб основан је 5. марта 2002. године. До пре неки дан нико нам није забрањивао да користимо терен са вештачком подлогом у СРЦ „Браћа Милутиновић“. За тренинге смо корситили термине уторком и четвртком од 15-16 часова. У четвртак 25. октобра наишли смо на закључана врата ограђеног терена. Дежурни радник нам је рекао да не можемо да га користимо јер нам није одобрено. Мислим да је то у супротности са Законом о спорту којим је регулисано коришћење јавних спортских објеката  где се каже да они морају бити доступни грађанима под једнаким условима. Ми имамо пионирску селекцију која се такмичи у Општинској лиги Ужица у којој је и селекција ФК Перућац. Имамо око тридесетак дечака. Тај број варира. Двадесетак их је из Бајине Баште, а десет из Оклеца где одлазимо два пута седмично да им држимо тренинге у њиховом месту. Са децом смо почели да радимо од марта ове године. Решили смо да клуб не наплаћује чланарину. Жао ми је деце јер се све ово прелама на њима – каже председник и тренер ФК Соко Зоран Радовановић „Бардак“.

Урош Ђокић, председник  Комисије за спорт
Урош Ђокић

У жељи да сазнамо како је дошло до овога, обратили смо се члану Општинског већа задуженом за спорт Ненаду Лечићу. Ево шта је он рекао:

–   Као прво, одлука је донета да би се извршила контрола над клубовима који имају одобрене програме, да се види како они користе одобрене термине како би могао Спортски савез, односно лице које је задужено, да изврши контролу.  Одлука је донета да би тачно знали када и ко тренира на спортским теренима. До сад смо имали ситуацију да су неки клубови, који немају одобрене годишње програме, користили спортске објекте у неким терминима које су сами одредили. У нашој општини програмско финансирање иде две године. Коначно је дошао моменат да уведмо и ред у коришћењу терена и осталих спортских објеката. Још пре две године ми смо ФК Соко, његовом председнику, скренули пажњу  да се мењају правила игре. Он није хтео ни прошле ни ове гдине да поднесе програм. Поднео га је за идућу годину. Најгоре је то што деца испаштају, што неки људи неће да испоштују процедуру. Ово решење важи до краја године, у идућој биће на снази ново.

Ненад Лечић, задужен за спорт у ОВ
Ненад Лечић

Општинско веће Решење, на које има примедбу ФК Соко, је донело на основу  предлога Комисије за спорт општине Бајина Башта, на чијем је челу Урош Ђокић.

– Што се тиче финансирања организација у области спорта у опшптини Бајина Башта морамно схватити да имамо две врсте донација које општина издваја за кориснике буџетских средстава намењених остваривању општег интереса у области спорта. Један део се односи на финансијске инструменте и он иде преко програмског финансирања. Корисници су обавезни да поднесу годишње програме које комисија прегледа, разматра и врши њихово вредновање. Даје се предлог Општинском већу  након чијег усвајања председник општине закључује уговоре са свим корисницима са одобреним годишњим програмима. Сви носиоци одобрених програма имају приступ спортским теренима којима газдује и управља Спортско- туристички центар “Бајина Башта“. Корисници су доставили своје потребе за коришћењем терена. Комисија их је размотрила, дала предлог Општинском већу. Оно је предлог усвојило и доставило га СТЦ „Бајина Башта“. Напомињем да спортски терени на отвореном, ни нашим предлогом нити општинским Решењем, нису у потпуности заузети па други корисници, они који немају закључене уговоре, који нису носиоци годишњих програма, такође могу да их кориисте, али не самовољно. Они могу да се обрате СТЦ-у који ће им омогућизи коришћење терена у слободним терминима. Решење Општинског већа има привремени карактер и односи се на период до краја текуће године. У идућој години спортске терене и објекте моћи ће да користе корисници буџетских средстава, али и они који их не траже. Сви заинтересовани треба да се јаве са својим програмима, без обзира да ли траже средства или не. Комисија за спорт ће их размотрити. Коначну одлуку донеће Општинско веће. Што се тиче истицања председника ФК Соко, да се ради о некој дискриминацији, могу да кажем да о томе нема ни говора. ФК Соко није поднео годишњи програм, самим тим није ни тражио термин за коришћење терена. Клуб сада има потребу да тренира на отвореном терену. Слободних термина има и треба да се обрати установи која газдује теренима и са њом договори коришћење. Што се тиче викенда, терени се користе за одигравање утакмица, као и до сада, по актуелном календару такмичења- каже председник Комисије за спорт општине Бајина Башта Урош Ђокић.

М.Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest