Кад је 2013. године Немац Гериет Хармс, привредник из Бремена у Доњој Саксонији, одлучио да у Бајиној Башти отвори погон за откуп, резање и обраду багремове грађе, са свега три радника и шефом Срећком Павловићем, мало је ко могао претпоставити да ће за неколико година он постати права мала фабрика. Четири године касније “ Robinia devlopment fsc„ имала је 37 запослених и годишњу прераду  4.000 кубика багремових трупаца.

-Наша грађа и багремови елементи нашили су примену у разним областима. Све што се произведе иде у извоз. Највише смо тражени у Немачкој, Сједињеним Америчким  Државама и Јужној Кореји. То су изузетно пробирљива и захтевна тржишта  која смо освојили квалитетом- каже директор  „Robinie development sfc“ Срећко Павловић.

У поседње две године у тој фабрици посао је добило још 18 Бајинобаштана па их је сад укупно 55. У плану је да се прими још десетак радника када почне пуна реализација новог производног програма.

-У посети нам је два дана био главни произвођач опреме за дечја игралишта и паркове у Немачкој. Желео је да за њега почнемо производњу дечјих кућица, искључиво од багремовог дрвета. Власник фирме, господин Хермс позитивно је одговорио на ту понуду. При крају је реализација пилот програма израде тих кућица. Прве испоручене количине у потпуности су задовољиле наручиоца па смо већ од првог маја ове године кренули са серијском производњом- вели Срећко Павловић.

У овом предузећу кажу да сировине има довољно, да имају одличну сарадњу са Србија шумама. Један део купован је у Босни и Херцеговини, углавном са подручја Републике Српске. Сада из БиХ стижу мање количине јер је дошло до ограничења извоза дрвне грађе.

Запослени имају уредне плате које су у просеку нешто изнад 40 хиљада динара. Радници добијају све оно што им је законом загарантовано, а имају и неких бенефиција.

Срећко Павловић, директор фирме у Бајиној Башти

                       

    ДОБИТНИЦИ  ОПШТИНСКЕ ПОВЕЉЕ

Општина Бајина Башта препознала је значај “ Robine development fsc“ за овај крај па јој је 20017. године, поводом Дана општине, доделила Повељу, највеће општинско признање. У образложењу је наведено да је Повеља заслужена значајним доприносом  у привредном развоју општине у инвестирању у производне погоне , расту и запослености и извозу са подручја бајинобаштанске општине.

                                                              Текст и фото: М.Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *