Од почетка ове школске године у ОШ “Свети Сава“ из Бајине Баште почела је практична примена целодневне наставе у једом од три одељења првог разреда са 25 ученика. Реч је о доста ретком облику васпитно-образовног рада у основној школи који се изводи по жељи родитеља. Ово је први случај да се тај облик наставе примењује у једној школи на подручју Златиборског округа.

Са једног часа у целодневној настави

– Многима није јасно шта је то целодневна настава па је мешају са једносменским радом и продуженим боравком. У целодневној  настави не постоје уобичајене смене пре и после подне. Ученици су у школи од 8 – 15 часова и 20 минута, по потреби могу остати до 16 часова. Овај вид наставе пружа ученицима, али и родитељима, предности у односу на друге облике. Тако, на пример, ученици који похађају целоденвну наставу су самосталнији. Брзо науче да брину о свом радном месту, сами слажу ствари у ормариће, припремају се за сваки час, развијају хигијенске навике, деле ужину, помажу једни другима у учењу. Kад родитељи ујутру оставе дете код нас, могу мирно и без бриге да се посвете својим пословима и обавезама све до 16 часова – каже директорка ОШ „Свети Сава“ Маријана Лукић.

Подела ужине

Ученици у целодневној настави користе две посебно опремљене учионице од стране Kанцеларије за популациону и демографску политику у Влади Републике Србије. Ту су нови столови, столице, рачунар, лап топ, интерактивна табла, друга наставна средства, ормарићи за торбе и књиге, специјални подови и потребни реквизити за различите облике слободних активности.

У целоденвној настави у истом одељењу раде две учитељице. Свака од њих има групу својих предмета . Једна их изводи у преподвеном блоку наставе, а друга у поподневном. Реч је о искусним просветаркама Лепосави Јевтић са 27 година радног стажа и Наташи Злопорубовић, чија је учитељска каријера дуга 24 године. Лепосава је учитељско ватрено крштење имала у Растишту где је радила 8 година. Потом следи рад у Перућцу, па извођење две генерације у Матичној, школи, једна година у продуженом боравку, сад је ево у целодневној настави.

Учитељице са директорком школе

– Изводим часове математике, музичке културе, физичког и грађанског васпитања. Ја и колегиница Наташа биле смо на семинару у Новом Саду у школи “Никола Тесла“ која овај вид наставе има скоро три деценије. Деца књиге, свеске и потребан прибор доносе понедељком и остављају их у школи па се кући враћају без торби и ранчева. У петак их поново носе кућама где родитељи остварују увид у оно што су њихова деца учила током једне седмице. У истом дану се ради обрада градива и врши увежбавање, раде се и сви домаћи задаци под нашим надзором. Распоредом је планирано и време за слободне активности. Прва искуства су врло позитивна. Деца и родитељи су задовољни. Имали смо један базар на коме су деца продавала неке своје радове који су настали на часовима слободних активности. Интерес је био велики, све је распродато – каже учитељица Лепосава Јевтић.

Учитељица Наташа Злопорубовић у свом блоку наставе предаје градиво из српског језика, света око нас, ликовне културе и разредни је старешина.

– Имали смо два родитељска састанка за непуна два месеца. Родитељи су презадовољни, кажу да је исти случај и са децом. За кратко време наши ђаци су навикли да сами сређују своје ствари, стекли су одговорност према својим и туђим стварима, према друговима, прихватила су правила понашања у одељењу и у школи. Овај облик рада пружа могућност да се пуно ради и на васпитном плану и то користимо максимално – истиче Наташа Злопорубовић.

Полазници целодневне наставе имају три оброка у школи, доручак, ужину и ручак. Храна се припрема у модерној школској кухињи и одличног је квалитета.

У ОШ “Свети Сава“ очекују да ће у наредној школској години уписати више одељења са целодневном наставом.

Текст и фото: М.Андрић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest