Духовбна манифестација Дани Раче украј Дрине - додела Рачанске повељеДодела "Рачанске повеље" Ђорђу Сладоју

 ПОВЕЉА ЗА ЛИРСКЕ МОЛИТВЕ

У порти средњовековног Манастира Рача, у недељу 7. октобра, додељена је Рачанска повеља Ђорђу Сладоју, истакнутом песнику, „за лирске молитве, магновења и знамења“. Тиме су завршене овогодишње духовне и културне свечаности „Дани Раче украј Дрине“, које су трајале четири дана. Организатор манифестације, једне од најзначајнијих у Србији, је Фондација „Рачанска баштина“, а покровитељи су општина Бајина Башта, Установа „Култура“ и Српска православна црква.

Престижно признање, које се додељује сваке друге године за свеукупно књижевно и научно дело инспирисано православљем, овогодишњем добитнику је уручио Милета Аћимовић Ивков, председник жирија, који је у образложењу одлуке жирија истакао  са „међу српским песницима херцеговачког гласа, Ђорђо Сладоје је одавно препознатљив“.

–   Читалац у поезији Ђорђа Сладоја лако препознаје елемента који су у тесној вези са песниковим детињством и завичајем. Песник се веома често обраћа читаоцима из дечје перспективе до обриса и слика наше савремености. Његов глас је мек и пригушен, нарочито у песмама везаног стиха. Награду Рачанска повеља, Ђорђо Сладоје је својим песничким опусом заслужио одавно – рекао је Ивков.

Примајући награду и високо књижевно признање, Ђорђо Сладоје је рекао да, по његовом мишљењу „награда није закаснила, стигла је у право време, нарочито ако се има у виду који су књижевни и научни великани били добитници пре њега.

Дорђо Сладоје порима чеетитке након уручивања Повеље
Честитке за добитника Рачанске повеље
Добитник Повеље Сладоје захваљује на награди
Реч лауреата

–  Многи песници су своје уточиште налазили под манастирским кровом. Међу њима су били и неки од Вукових певача, а и највећи српски песник је био духовник. И данас, ево, на исти начин окупљају се песници па у црквеној порти казују своју поезију, примају награде и признања. Можда нам ту и јесте место, ако смо га уопште и заслужили – истакао је у својој беседи Ђорђо Сладоје, након примања престижног књижевног признања.

НАЈЗНАЧАЈНИЈА ИМЕНА СРПСКЕ КУЛТУРЕ

У протеклим годинама на манифестацији „Дани Раче украј Дрине“ у Бајиној Башти окупљала су се најзначајнија имена српске културе и уметности од којих су малобројни имали част и да добију престижну „Рачанску повељу“ . Неки од носилаца повеље су и Милорад Павић, Петер Хандке, Емир Кустурица, Добрило Ненадић, Горан Петровић, Радован Бели Марковић, Иван Лалић, Милосав Тешић, Матија Бећковић, Драгослав Михаиловић, Динко Давидов, Миодраг Павловић

                                                                                                                                         О.Додић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest