ТАЛЕНТИ: Невена Ковачевић – најбоља на пријемном испиту за Академији уметности  

ByББ ГЛАС

19. јул 2019.
Сцена из представе Log autСцена из представе Лог аут

 

 

Шест јунских дана на пријемном испиту за Академију уметности у Новом Саду значили су остварење снова за младу Бајинобаштанку Невену Ковачевић. Све је било изузетно напорно за 19-годишњу девојку, која је након завршетка гимназије у Бајиној Башти одлучила да крене на пут пун неизвесности, стрепњи и очекивања. Кандидати су на факултет одлазили рано изјутра, враћали се у стан око поноћи да би изнова вежбали и припремали се за испит. Било је ту и треме, оне позитивне углавном, јер је класу примао истакнути позоришни и филмскки глумац и професор Академије уметности Борис Исаковић.

На испиту је Невена просто бриљирала, није се штедела, изашла је сасвим задовољна и са пуно очекивања. Када су објављени резултати и ранг листа, тражила је своје име негде око седмог – осмог места, а онда се померила ка врху. Изненађењу није било краја: њено име се налазило на првом месту ранг листе, а право уписа на прву годину основних академских студија на Академији стекле су само три кандидаткиње. „Изгледа да се тако постаје глумица“ – прошаптала је у себи Невена презадовољна својим сјајним успехом.

Невена-таленат који се доказује

Невена каже да је одувек желела да буде глумица. Већ са 11 година, у петом разреду одновне школе, учланила се у драмску секцију Установе „Култура“ коју је водио Никола Васиљевић. Он је одмах уочио њен глумачки таленат. Невена је сваку улогу играла беспрекорно, а сваки боравак на позоришној сцени за њу је представљао истинско задовољство. На сцени је научила да ослобађа и обликује енергију из које је произилазио таленат. Осећала је да су то њене даске на којима је била слободна и мирна.

За више од седам година проведених у драмској секцији играла је у четири позоришне представе: Црвено светло, Бајкоплов, Блуз осмех и Лог аут. За улогу Невене у представи Лог аут, на Дечјем позоришном фестивалу у Прибоју 2017. године добила је награду за најбољу женску улогу, а исте године, на Смотри аматерског драмског стваралаштва Златиборског округа проглашена је за најперспективнију младу глумицу.

Невена је једна од 120 полазника прве групе Драмске секције Установе „Култура“ која је уписана 2011. године – каже Никола Васиљевић који је свакако први препознао Невенин глумачки таленат – Њен таленат се тада манифестовао кроз могућност примања индикација, то јест понављања свега онога што им је кроз рад секције показивано. Временом, таленат се ослобађао и надограђивао, да би након процеса припреме представе Лог аут, који је трајао годину и по дана, моја процена била да она има све квалитете који су потребни за упис на Факултет драмских уметности.  Велика је одговорност било коме саопштити тако нешто, драго ми је што нисам погрешио, што сматрам највећим успехом Драмске секције до сада. Таленат јесте неопходан, али мислим да су  васпитање, упорност, жеља за радом и све друго што носи у себи, имали огроман значај код одлуке да буде примњена.  Што се тиче самог утицаја секције на опредељење за избор професије, мислим да је он био пресудан, јер, тешко ћете заволети ватерполо уколико одрастате у средини која нема базен. Уколико настави вредно да ради, остане „сведена“ и не дозволи да је овај, као и следећи успеси који је сигурно чекају, не „одвоје од земље“, као што је нису оборили падови, верујем и надам се да је чека успешна каријера.

Невени сада предстоје четири године студирања и стрпљивог рада на себи. За себе каже да никада није имала узора, увек је желела да види себе без утицаја других.

–   За глумце се често каже да су чудни људи, другачији од осталих – каже Невена – Тешко их је разумети јер никада не одустају од својих идеја, верују да је све могуће. Мени су говорили да је за успех поптребно 20 одсто талента а све остало је рад. Додуше, и срећа је вероватно потребна, али и она прати храбре. Верујем у љубав, наду и веру, када имате све троје, онда је и успех известан.

Невена је захвална свима чију је подршку до сада имала, мада их, како каже, није било много.

 

                                                                                                   О. Додић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest