Народна библиотека „Милош Требињац“: Више књига и читалаца

Detalj iz bibliotekine citaoniceDetalj iz bibliotekine citaonice

У првих  шест месеци 2022. године  Народна библиотека „Милош Требињац“ из Бајине Баште  повећала је фонд књига и број читалаца у односу на претходну годину. У истом периоду имала је  и друге бројне активности које су у опису рада те Установе.

-Набавили смо 1.249  нових књига,  а до краја године тај број ћемо повећати за око 500. Тренутно Одељење  за одрасле има око 65.000 књига и 812 чланова. Дечије одељење  има  око 20.000 и 705 чланова, а Завичајно одељење 770 књига.  Народна библиотека Србије поклонила нам је 400 књига у традиционалној акцији“ Пирамида  од књига“. Од Вишње Ђокић добили смо на поклон 60 књига.У нашој читаоници , коју свакодневно посећује на десетине читалаца, имамо више листова,  Политику, Вечерње новости, Блиц, Данас и Спортски журнал.  Ту су и Политикин забавник, НИН и локални листови ББ глас и ББ Журнал- каже директорка Народне библиотека “ Милош Требињац“ Рада Сарић.

У циљу популаризације књиге и читања, ова установа спроводи разне активности. Тако је, на пример, у првој половини текуће године организовано 10  групних посета ученика млађег школског узраста и деце из Предшколске установе Невен. Библиотека је традиционално организатор Општинског такмичења ђака у рецитовању. Најбољи стичу право наступа на Окружној смотри рецитатора основних и средњих школа која се сваки пут одржава у Косјерићу.

НАГРАЂЕНИ ЧИТАОЦИ

Сваке године Библиотека  награди по неколико читалаца који су најчешћи корисници библиотечких књига.  Ове године у Дечјем одељењу награђени су  Ружица Вујичић,  Дуња Карадаревић, Наташа Арсеновић, Саша Милићевић и Никола Стаменић. На Одељењу за одрасле награђени су Александра Тошић, Огњен Јакшић, Драгана Крунић, Снежана Станисављевић и Златија Петровић.

Књижевници су чести гости. Један од њих, Урош Петровић, међу најчитанијим је писцима у Србији, имао је врло успешне радионице у Градској галерији и школи у Пилици. У холу библиотеке  уприличена је изложба ликовних радова ученика ОШ “ Свети Сава“ коју је са ученицима припремао професор ликовне културе Радомир Ђукановић. Са Канцеларијом за младе организовано је књижевно веће посвећено Лази Костићу и радионица под називом “ Како водити студентски живот“.

Традиционално Библиотека „Милош Требињац“ доста пажње поклања издавачкој делатности помажући завичајне ауторе. Ту су нове књиге  Луке Николића “ Уписани у векове“ и Видоја Сарића „ Надживети себе“

– Помогли смо издање хронике Митра Јосиповића “ Оклетац на кривој Дрини“ и  7. Зборника песама „Кипријанов кладенац“ који је припремио Књижевни  клуб“  Кипријан Рачанин“ из Бајине Баште. Промовисали смо и књигу „Дрина плаче и памти“ Слободана Смиљанића. Расписали смо и конкурс на тему „Мени књига значи“. Почетком септембра објавићемо најуспешније ауторе и наградити их- истиче директора Рада Сарић.

С обзиром да се стално повећава број књига, Библиотеци је неопходан простор за проширење. Очекује се да ће део простора бити добијен у истој згради у којој  су поред ње смештене и неке просторије које се мало користе.

М.А.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest