Изложба у галерији „Културе“ – Молитва, сећање, васкрсење

Са отварања изложбеСа отварања изложбе Са отварања изложбе

Две младе академске сликарке из Београда, Даница Тодоровић и Милица Мишић, приредиле су занимљиву изложбу у галерији Установе „Култура“.

Милица Мишић и Даница Тодоровић
Милица Мишић и Даница Тодоровић

Сликарски радови Милице Мишић у занимљивој техници, јајчана темпера на свили, приказани у духу православне иконографије, као основну тему имају мучеништво и страдање које се не сме заборавити. То су необичне сликарске приче о злочинима над невиним, али о „васкрсењу Господа Исуса Христа, јер радост Васкрсења потире све непријатељске напоре и земаљску тугу“. „Свила је танан и снажан материјал који је нарочито близак мом личном сензибилитету“ – наглашава Милица Мишић.

Слике Данице Тодоровић су најчешће и не случајно на кружном формату, јер је, како сама уметница истиче „круг симбол вечности“. Њене слике су настале поводом 800-годишњице аутокефалности Српске православне цркве и оне представљају њен лични допринос обележавању овог значајног јубилеја. „Покушала сам да једноставним и помало наивним језиком илуструјем житија светитеља који су заслужни за наш православни, светосавски идентитет“ – каже Даница.

О. Додић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest