Галерија Установе „Култура“ – Сликаров двоструки јубилеј

Љубивоје Јовановић. Изложба у Бајиној БаштиЉубивоје Јовановић. Изложба у Бајиној Башти

Изложбом слика из своја два циклуса „Маслине“ и „Календар“ у галерији Установе „Култура“, академски сликар Љубивоје Јовановић из Ариља је обележио двоструки јубилеј: пола века од своје прве самосталне изложбе и 40 година од завршетка Ликовне академије.

Са отварања изложбе Љубивоја Јовановића у Бајиној Башти
Са отварања изложбе

Треба, међутим, рећи да је најпре најављена изложба из циклуса „Време сумрака“, али се од ње одустало јер није било могуће слике допремити у Бајину Башту због њихових превеликих формата.

–  Сликарски опус Љубивоја Јовановића, пратећи његове развојне етапе преко мотива маслина, словенске митологије, историјских тема све до социолошких, политичких и цивилизацијских тема, указује да је реч о ствараоцу широког распона који током живота непрестано развија и проширује своја сазнања. Његове слике су жива колористичка нарација сабраних сазнања и прича које нас, сведоке ових призора, позивају на будност и деловање у складу са сопственим могућностима – истакла је на отварању изложбе Јасна Станковић, историчар уметности.

Љубивоје Јовановић (Северово, 1950) је завршио најпре пекарски занат, потом Ликовну академију у Прагу. Бавио се педагошким радом, био је и директор Културног центра у Ариљу. Бави се и словенском митологијом. До сада је имао 36 самосталних и 25 колективних изложби. До сада је објавио књиге: „Цивилизација облутка“ и „Бела пчела“.

 

О. Додић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest