“Ћирилична баштина“ ( 21 -24. мај) – Програм едукативног и забавног карактера

Занимљив програм Ћириличне баштинеЗанимљив програм Ћириличне баштинеЗанимљив програм Ћириличне баштине

У организацији Установе „Култура“, а под покровитељством Скупштине општине, у Бајиној Башти ће од 21. до 24. маја бити одржана трећа манифестација „Ћирилична баштина“, посвећена српском језику и очувању српске ћирилице. Време одржавања манифестације се, како је иначе раније предвиђено, поклапа са Даном словенске писмености и када Српска православна црква прославља два свеца – Ћирила и Методија.

– Ова манифестација је већ стекла национални значај, а од Министарства културе и информисања награђена је и наградом „Културни образац године“. И ове године имамо занимљив и садржајан програм, иако смо и даље у једној посебној ситуацији коју условљава епидемија вируса корона. Програм има свој едукативни и забавни карактер – истиче Милован Јездић, директор Установе „Култура“.

О програму манифестације, на конференцији за новинаре, говорила је Наташа Савић, професор српског језика и члан Организационог одбора. Првог дана манифестације, након отварања и наступа Музичке радионице „Арт момент“ ће бити додељена „Ћирилична даровница“ Драшку Станивуковићу, градоначелнику Бањалуке а потом и захвалнице за неговање ћирилице. Исте вечери биће отворена изложба „Ћирифити“ Петра Поповића Пироса, а на платоу испред галерије Установе „Култура“ биће одржан концерт дувачког квартета РТС-а.

Наредног дана у подне, у Спортском центру „Браћа Милутиновић“ биће одржана едукативно-забавна игра „Тражим ћирилицу“ за ученике основних и средњих школа. У поподневним сатима истог дана биће додељене и дипломе за победнике фото-конкурса „Ћирилица увек са мном“. Пажњу ће свакако посебно привући и промоција књиге „Добрица Ерић – песнички витез Шумадије“, као и позоришна представа „Бедеми ћирилице“.

– Посебно бих истакао у овом програму два занимљива предавања академика Мира Вуксановића и проф. др Рајне Драгићевић, која ће говорити о најстаријим српским ћириличним речницима. Исто тако бићемо у прилици да добијемо и нова сазнања о уметничком наслеђу и значају манастира Рача за очување идентитета српског народа – рекао је Синиша Спасојевић, члан Организационог одбора манифестације.

О. Додић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest