Бајина Башта – Култура у време пандемије

Са прошлогодишње манифестације "Ћирилична баштина"Са прошлогодишње манифестације "Ћирилична баштина"

– Ми имамо увек у плану наше традиционалне манифестације које смо раније без тешкоћа успевали да организујемо – каже Милован Јездић, директор Установе „Култура“ – И ове године смо их предвидели, али нисмо више сигурни колико ће то бити реално јер не можемо да знамо до када ће пандемија да траје. Најпре, 21. марта, заједно са Библиотеком „Милош Требињац“, требало би да се по седми пут одржи Светски дан поезије који има за циљ промоцију поезије као једне од најзначајнијих области књижевности, а у склопу манифестације биће одржано и такмичење рецитатора основних и средњих школа уз песничко вече неког од познатих песника. У другој половини априле планирамо и Смотру драмског аматерског стваралаштва која окупља глумце аматере и љубитеље позоришне уметности из Златиборског округа. Смотра је такмичарског карактера и делегира две представе за фестивал позоришног аматеризма Западне Србије који се одржава у Пријепољу.

Milovan-Jezdic
Милован Јездић

У плану Установе „Култура“ је за крај маја предвиђена и Ћирилична баштина. Поред Установе „Култура“, организатори ове манифестације су и Општина Бајина Башта и Манастир Рача. Манифестација ће бити одржана трећи пут а њен циљ је промоција ћириличног писма.

У летњим месецима су предвиђене Летње вечери у биоскопској сали и на градском тргу. Манифестација „Дринин дан“ планирана је за 7. август на Плажи „Рача“. Ова манифестација се организује четврти пут са циљем подизања свести о значају очувања обала реке Дрине. Биће организована акција на чишћењу обала Дрине, едукативни програми за децу, панел дискусија на тему екологије и музички програм на отвореном.

-За нас је посебно важно да одржимо традицију организације духовне манифестације „Дани Раче украј Дрине“, коју смо планирали у периоду од 7. до 10. октобра.  Носиоци активности ће, као и раније, бити Установа „Култура“, Фондација „Рачанска баштина“ и  Манастир Рача. Већ у првој половини ове године биће дефинисана основна тема за ову манифестацију, а њој ће бити прилагођен и програм манифестације – истиче Никола Васиљевић, који је и председник Фондације „Рачанска баштина“.

У просторијама Културног центра и Галерије су такође предвиђене културне активности. Салу Културног центра користиће КУД „Миленко Топаловић“ као локални бендови који у том простору вежбају и припремају своје програме. У том простору ће се одржавати и концерти и сценски наступи. Галерија ће бити место одржавања сликарских изложби, промоције књига и књижевних вечери.

О. Додић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest