Драгић Глишић -Почели радови на подизању споменика

Идеја о подизању „Споменика миру“ у Сребреници, која је потекла од Канцеларије Високог представника за БиХ Валентина Инцка, ових дана је почела да се реализује. Одборници Скупштине општине Сребреница су после дужег натезања и усаглашавања усвојили коначан предлог решења споменика, који ће бити постављен у центру Сребренице. Споменик представља бронзане фигуре четворо мале деце који стоје и у рукама држе планету Земљу (смештени у фонтану) и тако симболизују мир. Првобитну замисао Канцеларије Високог представника „да споменик буде представљен са три бронзане фигуре деце како клече у фонтани“ одбацили су и Срби и Бошњаци, први уз образложење „да клечање фигурица симболизује исламску молитву“, а Бошњаци се нису сложили „јер број фигурица у споменику представља Свето тројство у Српској православној цркви“.

Радови на подизању споменика, и поред бурне реакције бошњачких партија, биће настављени и, како истиче Драгић Глишић, потпредседник Скупштине општине Сребреница, завршиће се до краја ове године.

Сребреничка партија СДА поручила је Високом представнику за БиХ да ће га, уколико се наставе даљи радови на подизању споменика, ставити на „стуб срама“ кога ће градити паралелно са овим спомеником. „Пробни балон“ су бошњачке партије и овог пута извеле са Удружењем жена „Мајке Сребренице“ које су се прве огласиле и успротивиле изградњи споменика, тражећи да се донесе закон о геноциду у Сребреници. Ипак, пре ће бити да је хомогенизација код Бошњака у Сребреници уследила након усаглашавања српских партија око јединственог кандидата на предстојећим општинским изборима. Подсећамо да је недавно потписан споразум свих српских партија да подрже Младена Грујичића као јединственог кандидата из редова Срба, на предстојећим изборима који ће се одржати 15. новембра 2020. године.

Цветко Петров Стојкановић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *