Радован Драгојловић Крњо из Пилице: Држава ми плаћа да чувам моје овце

Драгојловић са својим стадом овацаДрагојловић са својим стадом овацаДрагојловић са својим стадом оваца

 

– Свашта сам доживео у животу дугом 77 година. Ето, дочеках да ми држава плаћа сваки дан по хиљадарку да чувам моје овце. Многи ће рећи да је Крњо поблесавио. Хвала Богу још сам при здравој памети. А моја рачуница, научена у основној школи,  каже овако. За сваку овцу добијем субвенцију од државе у износу од 7 хиљада динара. Имам их 51, то ти је, брат брату, 357 хиљада динара. Па кад то поделиш на број дана у години, ето ти потврде да сам говорио истину. Осим тога, имам и тридесетак  јагњади- каже Радован Драгојловић из Пилице, познат по надимку Крњо.

Радован са сином и унуком
Радован са сином и унуком

У том домаћинству Драгојловића  увек су се гајиле овце. Некад их је било више, никад мање, обично између 20 и 30 грла. Интензивнији приступ овчарству Крњо је започео после одласка у пензију. А пре пензионисања бавио се  неким другим пословима. Као момак запослио се у бајинобаштанском  Комуналном предузећу „12. септембар“ . Чим је обезбедио средства за куповину трактора ,напустио је то предузеће и почео да пружа тракторске услуге. Чинио је то 10 година. У том времену засновао је породицу. Три године млађа супруга Милица подарила му је две кћерке и сина. Син је остао да живи на дедовини , а кћерке се удале у Београду и Ужицу.

-Кад је тракторског посла понестајало, јер је било све више трактора, запослио сам се 1981. године у Путевима из Ужица. Ту сам као машиниста радио све до одласка у пензију 2009. године. Тад сам  почео озбиљније да се бавим сточарством. Запатио сам стадо у коме је искључиво сјеничка праменка. Реч је о доброј овчијој раси која  на свет често доноси по двоје па и троје јагњади. Уз то, за непуне две године јагње се три пута. Јагњад су увек тражена. Цена им се креће од  200-300 динара по килограму. Било би вајде и кад би се овце музле, али то нема ко. Супруга не може, снаха је градско дете па нема вољу да то ради. Имам заграде пашњака и ливада од неколико хектара где су овце на испаши до пред саму зиму- прича Крњо.

У бризи око оваца помало му помажу супруга, снаха  Милица, унука Тијана, а нарочито унук Иван, матурант Техничке школе из Бајине Баште. У помоћ пристиже и син Милорад чим се врати са посла у Јавном комуналном предузећу „12. септембар“  из Бајине Баште. За идућу годину планирао је да има 70 уматичених оваца. Уз то, Драгојловићи имају и велики малињак са око 7 хиљада струка. Некад су у штали  држали 7 крава. Сада их имају две. Сејали су и по три хектара кромпира. И то су драстично смањили.

Стадо Драгојловића-Захваљујући државној субвенцији, у данашњим условима , овчарство је врло уносно занимање. Верујем да ће то привући  омладину да остане у селу. Повећањем субвенција и у другим областима  пољопривреде сигурно би помогло да село оживи, да се њиве, ливаде и пашњаци користе на прави начин-сматра Радован Драгојловић Крњо.

                                                                                          Текст и фото: М.Андрић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest