НАСЛОВНА ББ ГЛАС 184. 11. Svojdrug-Kovačevići,crkvina, severna strana,

ЛОКАЛИТЕТ НАПУШТЕН И ИЗЛОЖЕН ПРОПАДАЊУ

У лето 2015. у Својдругу поред стећака, откривена велика црквена грађевина, остаци средњовековног православног храма . –  Локалитет   у катастрофалном стању, неупоредиво горем него што га је сама природа чувала и донекле сачувала. Не знам ко је одговоран, археолози или власник земље – огорчен је др Драгиша Милосављевић. некадашњи директор Музеја из Ужица

У Својдругу, одмах изнад Вујића потока, одакле пуца предиван поглед према Рогачици и даље према Дрини, у лето 2015. године су обављена археолошка истраживања у оквиру научног пројекта „Подриње у позном средњем веку“, који је замишљен као вишегодишње теренско истраживање и сондажно ископавање појединих локалитета на територији подрињских општина, од Бајине Баште на југу до ушћа Дрине у Саву. Пројекат, кога је започео Народни музеј из Београда, имао је за циљ израду археолошке карте овог подручја и утврђивање стања, карактера, обима, вертикалне стратиграфије и датовања евидентираних локалитета.

Својдруг, Ковачевићи, излед са истока
Својдруг, Ковачевићи, излед са истока

На локалитету у Својдругу, који се налази на имању Драгише Ковачевића, захваљујући истраживањима стручњака под руководством др Емине Зечевић потпуно неочекивано је, поред стећака, откривена велика црквена грађевина, остаци средњовековног православног храма величине 13 пута 7 метара. Према димензијама цркве ово је заиста било спектакуларно откриће које би, у даљем истраживању, могло у великој мери изменити и обелоданити историјску и културну мапу читавог Подриња.

Локалитет у Својдругу, на коме је откривена средњовековна црква, изузетно је значајан. Налази се на предивном месту, микролокација је изванредна, са изузетним видиковцем према Рогачици и Дрини, али и према широј околини. Тада је, како је говорила др Емина Зечевић, било у плану да се направи ситуациони план овог подручја.

Очекивало се да већ наредне године, с обзиром на велики значај открића, уследе даља истраживања и археолошка ископавања како би црква била откривена у потпуности. Међутим, неочекивано се стало. Археолошка истраживања су прекинута, даљи радови обустављени и све је препуштено зубу природе. Сам локалитет није довољно заштићен од пропадања.

Својдруг, Ковачевићи, излед са југа
Својдруг, Ковачевићи, излед са југа

Недавно је овај локалитет обишао и Драгиша Милосављевић, некадашњи директор Музеја из Ужица, који се иначе дужи низ година бави истраживањима црквина у југозападној Србији. Био је не мало разочаран и непријатно изненађен стањем у коме се налази локалитет у Својдругу.

5. Svojdrug, Kovačevići, nadgrobni belezi na zapadnoj strani,
Надгробни белези на западној страни

–  Локалитет је сада у катастрофалном стању, неупоредиво горем него што га је сама природа чувала и донекле сачувала. Не знам ко је одговоран, археолози или власник земље. Ипак, без обзира на околности, тај драгоцени објекат археолози су имали начина да заштите, покрију и сачувају за неке савесније истраживаче. Вероватно су и делови фресака дефинитивно изгубљени, као и много штошта у унутрашњости. У време када сам ја био директор Музеја, и када смо знатно више радили и истраживали, то се није могло догодити, или би неко за све био жестоко одговоран. Нимало нисам срећан због овога, и гајим наду да ће доћи неки бољи и савеснији – каже Драгиша Милосављевић, који је притом снимио неколико фотоса који  приказују садашње стање у коме се локалитет у Својдругу налази.

О. Додић

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest