Панорама Рогачице

Некад је Рогачица била позната по бројним кафанамa. У центру тог бившег среског и општинског места било их је неколико. Све су добро радиле. Данас је ситуација сасвим промењена. У центру Рогачице  и целом њеном подручју нема ниједног угоститељског објекта. Судбину да буду затворене у последње две деценије доживеле су рогачичке кафане „Kод два брата“ „Рујна зора“,“ Рибар“, „Черга“, „Мост“,„Пензионер“ „ Има дана“ и „Мерак“.

Једна од затворених кафана "МЕРАК"
Једна од затворених кафана „МЕРАК“

Истина, постоје три кафане на улазу у Рогачицу, али пре знака који означава рогачичко подручје. Оне су на месту званом Раскршће које припада селу Својдругу.

Она, чији је власник Љиља Јевтић, држи је заједно са мужем Ацом, носи име “Раскршће“ и смештена је пред улазак у раскрсницу од које воде путеви према Ужицу, Ваљеву и Љубовији. Друга, под именом „Kафана код Томе, од недавно се зове „Kафана код Пистаћа““, коју је подигао некад познати трговац Томо Радојевић, налази се са друге стране Раскршћа уз пут који иде из правца Ваљева и Љубовије према Бајиној Башти и Ужицу.

"Кафана код Пистаћа"
„Кафана код Пистаћа“

Од пре неколико година „Kафана код Томе“ издата је у закуп познатом ужичком угоститељу Зорану Митрашиновићу „Пистаћу“. Трећа кафана „Табек“ је и најмлађа. Држи је Раденко Јовановић , звани „Табаџија“ са супругом Јасмином. У њеном саставу је и продавница мешовите робе. Од недавно ту се могу купити првокласни пекарски производи као што су комплет лепиње, бурек и разна пецива, а ту је и добра понуда природног багремовог и ливадског меда са рогачичког еколошки здравог подручја.

У кафани „Раскршће“ гост може, уз добру услугу, добити лепу домаћу кафу, ракију и сва друга пића. Kафана „Kод Пистаћа“ нуди знатно више. Осим пића и професионалне услуге, у понуди је одлична храна у којој доминирају кувана јела, у првом реду коленице и пасуљ, јела са роштиља, специјалитети испод сача и из земљаног лонца, дринска риба, свињско и јагњеће печење. .. Бројни моторизовани пролазници, кад пожеле освежење и добро јело, често сврате у кафану „Kод  Пистаћа.“ Они имају прилику да ручају у самом објекту, на тераси или на тераси која се надвила над речицом Рогачицом. Од пролећа испред кафане“ Kод Томе“ постављена је необична балон фигура кувара која надмашује природну величину човека. За многе моторизоване пролазнике то је сигуран знак да ту могу свратити на ручак.

Kафане „Раскршће“ и „Kод Пистаћа““ имају своја „издвојена одељења „ на ушћу речице Рогачице у Дрину. Смештена су у непосредној близини и врло су посећена од бројних купача и оних који желе у природи поред  најлепше европске реке да се освеже. Осим тога, у „издвојеном одељењу“ кафане „Kод Пистаћа“ гост може и да руча, а деца да се забаве на полигону специјално направљеном за њих. а власник те кафане започео је градњу кампа на ушћу Рогачице у Дрину.

Текст и фото: М.Андрић

НА KАФУ-  У БАЈИНУ БАШТУ!

Некад смо могли да бирамо у Рогачици у коју кафану ћемо да свратимо. Ја сад на кафу и партију домина идем у Бајину Башту у кафану „Пензионер“. Пензионер сам, одем аутобусом обично око подне па се вратим увече. Причало се да ће у Рогачици поново бити отворена кафана „Пензионер“. Ако би се то десило, не бих ишао у Бајину Башту. Ту смо некад помало пили и по цео дан играли домине. Ту су навраћали и многи мештани на пиће, често су свраћали и они из села док чекају на ред да буду примљени код лекара у рогачичкој амбуланти- каже Драгић Димитријевић.Рогачица - кафане

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *