Близанци Марко и Милош Димитријевић: Дочек гостију на традиционалан начин, погачом, сољу и ракијом

 

У организаији Удружења произвођача јагодичастог воћа „Малина“ из Бајине Баште, под покровиељством Месне заједнице Пилица и Општине, у Пилици је 20. јула одржана традиционална манифестација “Дан малине“ за подручје Златиборског округа. Њене учеснике дочекивали су, по старом обичају, погачом, сољу и ракијом, близанци Марко и Милош Димитријевић, а поздравили су их председник Удружења „Малина“ Радомир Гавриловић и председник Савеза „Српска малина“ Милан Ђурић из Ариља. Програм је почео наступом КУД-а „Јелек“ из Бајине Баште.

У програму „Дана малине“ било је проглашење најбољег малињака у општини Бајина Башта. Ове године тај епитет припао је малињаку браће Велимира и Мирослава Тешића из Солотуше.

-Ми смо млади произвођачи малине, радимо то тек неколико година пошто смо престали да се бавимо печењем и продајом креча. Имамо око 8.500 струка. Успевамо да остваримо принос  од 1,2 килограма по струку-кажу браћа Тешић.

Најквалитетнију малину имао је Владан Радовановић из Пилице. Следе малина Милене Ристовски из Солотуше и Дејана Вукајловића из Бајине Баште.

Најбољи берачи малине 2019.

У малињаку браће Тешић одржано је такмичење у брању малине. За најбољег берача проглашен је Александар Лакић из Кикинде.

-Последње две годие долазим у бербу малине у Солотушу. Берем брзо. Могу дневно да наберем преко 80 килограма. Изненадио сам домаће дугогодишње бераче и победио их-каже Александар Лакић. Друго место припало је Драгану Вукајловићу из Бајине Баште, а треће  Милици Тешић из Солотуше.

Најквалитетнију  малину имао је Владан Радовановић из Пилице

У такмичењу мушких певачких група победник је  „Кадињача“ из Буара. Друго место заузела су „Сложна браћа“ из Рогачице, а треће „Ужичке лоле“ . Изворна група „Ужичанке“ била је најбоља у женској конкуренцији. Друге су „Бећаруше“ из Севојна. Треће место припало је групи „Кнегиња Љубица“ из Пожеге.

Награде најбољима уручио је председник општине Бајина Башта Радомир Филиповић.

Било је најављено такмичење у кувању гулаша, али се нико није пријавио. Ове године изостао је и традиционални избор „Мис малине“. Није било ни спортског дела. Изостала је и изложба пољопривредне механизације и заштитних средстава која се користе у производњи јагодичастог воћа, као и стручна трибина на којој се некад говорило о подизању малињака, гајењу малине и њеном пласману. Леп програм  кога је приредило 10 изворних певачких група није имао ко да види, јер осим, његових учесника, практично није имао ко да га гледа и слуша. Приметио је то и председник Савеза удружења „Српска малина“ Милан Ђурић па је апеловао да  убудуће буде много више малинара. Раније се „Дан малине“ одржавао на Петровдан, ове године померен је на 20. јул. И сами чланови Организационог обора сматрају да је и то један од узрока што је манифестација доста  изгубила од ранијег рејтинга. Очигледно је да се мора уложити додатни напор да се манифестација, која је некад трајала два дана, врати на ниво какав је имала на почетку када ју је пратило стотине Пиличана и бројни гостију са целог подручја општине.

 

Вође најбољих женских певачких група

 

Вође најбољих мушких певачких група

 

ПАСУЉ ЗА РУЧАК

Организатор је обезбедио ручак и пиће за све учеснике програма “Дана малине.“ Под надзором мајстора  Милорада Маџаревића скувана је у пуна ранија пасуља.

-Пасуљ смо кували на традиционалан начин. Омекшали смо у води осам килограма пасуља, додали  му 12 килограма сланине, ребара и јунећег меса, поклон „Месаре Чолић,“ па смо додали одређену количину воде и зачина-каже мајстор Милорад Маџаревић.

                                                                                                   Текст и фото: М.Андрић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *