Старт 28. Дринске регате

Кад је пре  скоро 30 година кренула прва Дринска регата са неколико чамаца, мало је ко могао наслутити да ће то постати најмасовнија манифестација на води у Србији, а Бајина Башта престоница регаташа. Да јој тај назив оправдано припада показала је и последња, 28.по реду, једна није одржана због короне, Дринска регата „Бајина Башта 2022“. Данас је то најмасовнија, али и најстарија манифестација на води  и уз Сабор трубача у Гучи и новосадски Егзит  вероватно најзначајнија туристичка државна манифестација која траје неколико дана. Ти дани су карактеристични по томе што градић Бајина Башта, од око 13.000 становника. постане много већи јер у њега пристигне преко 100.000 туриста са простора екс Југославије, али и из других европских земаља.

Дринска регата 1

Интерес за Дринску регату „Бајина Башта 2022“ је био огроман. На километарској лепо уређеној стартној стази испод бране ХЕ „Бајина Башта“, половина места била је заузета још у петак вече од оних који су желели да њихова пловила  сутрадан 23. јула, крену међу првима на спуст дуг 26 километара  до циљног места на ушћу речице Рогачице у Дрину.Пошто се котизација за чамце није наплаћивала, није се могло утврдити колико је пловила и регаташа узело учешће у регати. Добри познаваоци регате сматрају да је у својеврсном карневалу на води учествовало преко 20 хиљада регаташа.

-Моје друштво из Добоја броји осам чланова. Ово нам је девети долазак. Све је овде прелепо.Та атмосфера на води је оно што нас највише привлачи – каже вођа добојске дружине  Кристијан Васиљевић.

Екипа из Добоја
Екипа из Добоја
Дружина из "Горштака"
Дружина из „Горштака“
Flkamingo-
Фламинго
Новосадска дружина
Новосадска дружина

Међу хиљадама регаташа били су и они из бајинобаштанског предузећа Горштак које има своје производне капацитете у Бранешком пољу.

-Учествујемо на Дринској регати „Бајина Башта“ 17 година. Сваки пут нам је лепо. Овај пут ту је наших 75 радника- вели Гаврило Тешић.

Из Новог Сада стигао је већи број регаташа, али и из других војвођанских места. Једно друштво предводио је Лука Аламовић.

-Има код нас регата на Дунаву и Тиси, али ми волимо да дођемо овде јер је Дрина бисер река- истиче Аламовић.

Међу атрактивнијим дружинама била је она коју је предводио Мирослав Симић.

-Дали смо јој име Фламинго. Друштво је чинило двадесетак садашњих и бивших спортиста са лепшим половинама- Провод је био изванредан- каже Симић.

Удружење Дрински сплавари из Бадовинаца  је учесник Дринске регате у последње 23 године. Сваки пут предводи их Милан Игњатовић.

Организатор бајинобаштанске регате  ТО Тара-Дрина“ и покровитељ општина Бајина Башта овај пут нису ангажовали трубаче, али се неочекивано појавио оркестар Ратка Куртића из Врања.

-Видели смо на телевизији како изгледа регата у Бајиној Башти па смо одлучили да дођемо без позива. Нисмо се покајали. Било је лепо, а нешто смо и зарадили- рече вође оркестра Ратко Куртић.

Трубачи из Врања
Трубачи из Врања
Бадовинци
Бадовинци

У склопу четвородневне манифестације Дринска регата „ Бајина Башта“ од 20-23. јула  било је , осим спуста Дрином и других садржаја. Све време на Тргу “ Душана Јерковића“ трајао је Сајам сувенира, домаће радиности, меда и ракије. На истом месту приређивани су програми за децу.У Перућцу је одржано такмичење у припремању рибље чорбе. а у граду дефиле возила популарних „буба“. На излетишту Рача одржан је концерт Аце Лукаса и Жељка Васића. У оквиру Мост феста публици ће се представити Рибља чорба и Партибрејкерси.

ВАЉЕВСКА ЧОРБА НАЈУКУСНИЈА

По 14. пут  у оквиру Дринске регате, одржано је такмичење у Перућцу  у кувању рибље чорбе. Такмичило се двадесетак екипа. Жири је прво место доделио дружини из Ваљева, друго екипи  „Беба и другар“ из Перућца, треће друштву  “ Малишевац на води“ из Бесеровине, Такмичење су заједнички организовали МЗ  Перућац и ТО Тара-Дрина. Помоћ је пружила и ТО Драгачево из Гуче.

ЂУКА ОТВОРИО РЕГАТУ

Djuka otvara regatu (1)

Ранијих година био је обичај да регату отвори  у 11 часова и да знак за њен старт неко од министара, председника општине, директора Туристичке организације…Ове године учинио је то хармоникаш Милош Ђукић Ђука, човек задужен за разглас на регати.

-Било је 11 часова, а нико се није појавио да отвори регату. Самоиницијативно сам то ја учинио. Кажу није било лоше- вели Милош Ђукић.

СЕДАМ СПЛАВОВА

На челу регате и овај пут били су сплавови који подсећају на некадашње сплаварење Дрином . На једном од њих била је делегатција из Туниса са амбасадором те земље у Србији.

Права атракција био је сплав реномиране београдске фирме „Арпел“ браће  Дејана и Љубана Читаковића.

Арпел

-Ми смо Рогачичани , а волимо да кажемо да смо на привременом раду у Београду. Не заборављамо завичај. Овде смо сваке године. Са нама су наши другари из Ужица, Рогачице и Београда. Камионом довучемо сплав и на њему монтирамо  изузетно јако озвучење попут оног које се користи  у наступу најеминентнијих европских музичких група – каже Дејан Читаковић.

Текст и фото: М.Андрић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *