Недовољна подршка особама са инвалидитетом

Међународни Дан инвалидних лица, 3. децембар, скромно и свечано је обележен у просторијама Општинске организације слепих из Бајине Баште. Овај дан се иначе обележава од 1992. године, када је усвојена резолуција Генералне скупштине УН којом се све земље позивају на обележавање тог дана како би се скренула пажња на проблеме са којима се особе са инвалидитетом свакодневно суочавају.

Недовољна подршка особама са инвалидитетом
Латинка Васић

Удружења инвалидних лица у Бајиној Башти су непрекидно укључена у активности на изналажењу бољих и хуманијих услова за образовање и запошљавање инвалидних лица. Ипак, како истиче Латинка Васић, председница Општинске организације слепих и слабовидих, постоји проблем недовољне међусобне сарадње Удружења инвалида у Бајиној Башти, па се тако и њихови заједнички проблеми решавају спорије.

–  Положај особа са инвалидитетом у нашој општини није сјајан. Сусрећемо се са много проблема, као што су финансирање организација инвалидних особа, запошљавање и образовање – каже Латинка Васић – Имам утисак да се ови проблеми на републичком нивоу решавају ефикасније него код нас. Већ дуже време не наилазимо на разумевање код општинских власти, тако изостаје њихова подршка и помоћ. Ја сам тражила да се инвалидске организације издвоје из конкурса за доделу средстава невладиним организацијама. Наши проблеми се ипак разликују од оних који се баве, на пример, заштитом животне средине и слично. Мислим да би они коју одлучују о конкурсима за доделу средстава требало да консултују и нас из инвалидних организација, јер ми најбоље знамо наше потребе и наше проблеме. Морам да кажем да нема неког помака ни у том смислу.

Латинка Васић истиче да Општинска организација слепих нема довољно средстава ни за трошкове телефона и интернета који су им неопходни за комуникацију са Министарством и Савезом слепих Србије. Још увек није урађен ни адекватан прилаз просторијама Удружења иако су за тај пројекат одавно одобрена средства.

   –  Желим да овај дан особа са инвалидитетом посветим и нашим преминулим члановима и пријатељима наше организације, посебно недавно преминулом Милану Живановићу, који је био и председник Надзорног одбора и који нам је увек несебично помагао у нашим активностима, посебно у организацији Дринске регате за инвалиде. Он нам је био велика подршка чак и када смо били без средстава да обезбедимо чамце и пловила. Без његове помоћи ништа не бисмо могли урадити. Његовој породици упућујемо искрено саучешће и захвалност, а они нека буду поносни што су га имали – каже Латинка Васић.

 

О. Додић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *