Завршени „Дани Раче украј Дрине“ – „Рачанска повеља“ песнику за рођендан

Рачанска повеља Драгану Драгојловићу

У порти средњовековног Манастира Рача, у недељу 11. октобра, додељена је Рачанска повеља Драгану Драгојловићу „за стваралачку верност предачком наслеђу и матичној духовној вертикали“. Тиме су завршене овогодишње 26. Духовне свечаности „Дани Раче украј Дрине“, које су трајале четири дана.

Додела Рачанске повеље
Додела Рачанске повеље

Престижно признање, које се додељује сваке друге године за свеукупно књижевно и научно дело инспирисано православљем, овогодишњем добитнику је уручио Милета Аћимовић Ивков, председник жирија, који је у образложењу одлуке жирија истакао да је „у поезији Драгана Драгојловића постојано присутно певање о пореклу, трагизму националне историје и духовном успону, као израз дубоке проживљености, емотивног и мисленог разумевања сложености трајања и опстајања на овом тлу. У том дуговременом развоју нарочито се истиче нит духовног присуства у свим садржајима живота“. Занимљиво је, а то је рекао и Милета Аћимовић, да је Рачанска повеља додељена баш на песников 79. рођендан.

Свечаност у порти Манастира Рача
Свечаност у порти Манастира Рача

Примајући награду и високо књижевно признање, Драган Драгојловић је у својој беседи говорио о својим сталним контактима са манастиром Рача, од времена када се ту још као десетогодишњи дечак први пут причестио и први пут упознао са монахом Павлом, касније српским Патријархом, па и касније док је био министар вера и амбасадор у Аустралији. „У току свог живота имао сам два радна века, један са радним временом дугим 55 година на пословима у привреди и државној управи, и други књижевни који још траје“ – истакао је Драган Драгојловић.

Округли сто о Хаџи Мелентију Весна Лучић и Владимир Кривошејев
Округли сто о Хаџи Мелентију Весна Лучић и Владимир Кривошејев

Иначе, овогодишња манифестација „Дани Раче украј Дрине“ протекла је у знаку славодобитника Повеље, али и значајне историјске личности, Хаџи Мелентија, о коме су на дводневном „округлом столу“ говорили: Игњатије Марковић, рачански монах, Драгиша Милосављевић, историчар уметности, и историчари Весна Лучић и Владимир Кривошејев. Представљен је и зборник „Кипријанов кладенац“ и изложба слика са ликовне колоније, а у музичком делу програма учествовали су архимандрит Тимотеј и Асим Сарван.

О. Додић

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

деветнаест + шеснаест =

Pin It on Pinterest