Већници размотрили 50 тачака дневног редаОдржана 26 седница Општинског већа

Одавно седница Општинског већа није имала тако обиман дневни ред. Већници, појачани са председником ПУПС-а Милорадом Мандићем, су за непуних пет сати размотрили преко 50 тачака.

Први пут општина се одлучила да спроведе конкурс за суфинасирање пројеката везаних за медијске садржаје из области јавног информисања на територији општине Бајина Башта у 2019. години.

-Имамо стабилан буџет па смо у могућности да за медије издвојимо пет милиона динара у текућој години. После дужег времена, имамо значајнија стредства на рачуну. Тренуто  износе 175 милиона динара. Затварањем Дирекције за изградњу и стављањем финансија под контролу, стабилизовали смо буџет па је по томе наша општина једна од најстабилнијих у Србији- каже њен председник Радомир Филиповић.

Општинско веће је донело одлуке да се распише конкурс за избор програма и пројеката  организација цивилног друштва, непрофитних и неполитичких организација и удружења грађана као и конкурс за избор пројеката у области културе који се финансирају и суфинасирају из буџета општине Бајина Башта.

Након образложења Стратегије  пољопривреде  и руралног развоја  општине  за период  2019-2024. година од стране Ане Илијашевић из Службе за пољопривреду , размотрен је програм подршке за спровођење  пољопривредне политике  и политике руралног развоја  у 2019. години.

Већници су усвојили Одлуку о такси превозу. Претходно су таксисти имали састанак са руководством општине где су изнети проблеми и предлози. Доћи ће до поскупљења вожње јер је порасла цена горива од последњег усклађивања. Саобраћајни инспектор Миле Ђенић је истакао да по неким нормативима општина би требало да има око 45 таксиста. Сада их има 93 са 29 места на стајалиштима. Пооштрени су и критеријуми за добијање дозволе за бављењем таксирањем.

Веће је допунило Одлуку о сталним манифестацијама  и фестивалима  у области културе и туризма од значаја  за општину  тако што је у њу уврстило „Ћирилчну баштину“. Усвојена је мрежа  јавних предшколских установа . Осим вртића Невен , радиће издвојена одељења у Бачевцима, Рогачици и Пилици.

И овај пут се расправљало о јавном превозу на подручју општине. Донет је закључак да се обави разговор са председницима свих месних заједница па да се након тога  сачини предлог градско-приградског превоза путника. Већници су дали сагласност на главни пројекат саобраћајне сигнализације на главном путу у зони  ОШ „Душан Јерковић“ Костојевићи и  ОШ“ Стеван Јоксиовић“ Рогачица.

На овој седници усвојени су извештаји о раду у 2018. години Туристичке организације Тара –Дрина, Народне библиотеке „Милош Требињац“, Општинске управе, Општинског правобранилаштва, Комисије за безбедност саобраћаја, Туристичке организације регије  Западна Србија и Јавног комуналног предузећа Дубоко из Ужица.

КОТЛАРНИЦА У КОСТОЈЕВИЋИМА ГУБИТАШ-ИЗДВАЈА СЕ ИЗ ББ ТЕРМ

Општинско веће дало је сагласност да се школска котарница у Костојевићима издвоји из састава ЈП ББ ТЕРМ. Надзорни одбор тог предузећа разматрао је пословање  котларнице у Костојевићима од њеног оснивања до данас. Почела је са радом  2010. године и од тада сваке године исказује губитке у пословању.

-За девет година костојевачка котларница остварила је губитак од 31, 5 милиона динара. Тренутно греје само 24 домаћинства, један привредни субјекат и једну школу. Има  2.900 метара топловодне мреже. Троши у сезони  93,7 тона мазута.  Ти губици угожавају рад предузећа- рекао је директор ББ ТЕРМ Предраг Анђић.  Он је истакао да има добар и стручан кадар и да би предузећу требало поверити нове послове како би се радило пуним капацитетом током целе године. Председник општине најавио је могућност поверавања тих послова као што су паркинг сервис, јавна расвета и одржавање спортских објката у СЦ „Браћа Милутиновић“.

РАДНО ТЕЛО ЗА ЋИРИЛИЦУ

Скупштина општине Бајина Башта донела је Декларацију о заштити и неговању ћирилице па је Општинско веће на седници од 24. маја основало Радно тело које ће се бринути о томе. У њега су ушли: Зоран Раковић, председник, и чланови Синиша Спасојевић, Милован Јездић, Љубодраг Филиповић, Драгана Васић, Јелена Станковић, Маријана Лукић и Олгица Филиповић.

Текст о фото:  М.Андрић

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest